НБУ пояснив, чому в березні скоротилися міжнародні резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив, чому в березні скоротилися міжнародні резерви

Казна та Політика
841
Міжнародні резерви України в березні 2018 року скоротилися на 1,2% – до $18,191 млрд в основному у зв’язку з платежами уряду і Національного банку України (НБУ) за зовнішнім боргом, повідомляється на веб-сайті НБУ.
Як вказано в повідомленні, поповнення міжнародних резервів протягом березня, як і в попередньому місяці, відбувалося, перш за все, за рахунок інтервенцій НБУ на міжбанківському валютному ринку. Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку дало можливість НБУ і надалі викуповувати надлишки валюти з ринку для нарощення резервів без протидії зміцненню обмінного курсу гривні.
За підсумками березня НБУ купив на міжбанківському ринку $510 млн, в тому числі $300 млн – по інтервенціях в формі запиту найкращого курсу. Крім того, НБУ продав $134 млн по інтервенціях в формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти НБУ склала $376 млн.
Минулого місяця в резерви також надійшло $669,5 млн і EUR123,3 млн від розміщення урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті. Водночас в березні було здійснено кілька платежів уряду і НБУ за державним боргом, обсяг яких перевищив надходження від валютних інтервенцій НБУ. По-перше, з міжнародних резервів було виплачено $1 млрд 284,1 млн євро для погашення і обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ)). У тому числі $562,3 млн – обслуговування по єврооблігаціях уряду і $678,8 млн – обслуговування і погашення по ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.
По-друге, минулого місяця уряд і НБУ виплатили МВФ $186 млн. Крім того, на обсяг резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму $43,2 млн.
Станом на 1 квітня обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України і поточних операцій уряду і НБУ, йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас