Як обрати найкращого фрілансера для свого проекту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як обрати найкращого фрілансера для свого проекту

Особисті фінанси
496
Як обрати найкращого фрілансера для свого проекту
Цивілізований світ вже давно оцінив переваги роботи з віддаленими працівниками: скорочення витрат на підбір персоналу та його навчання, відсутність необхідності платити за робоче місце та інфраструктуру, можливість отримати висококваліфікованого працівника під конкретний проект. До того ж, фрілансери часто націлені на багаторазову співпрацю з вами, а значить, намагаються виконати свою роботу якісно, дотримуючись поставлених часових рамок.
Однак на ділі пошуки відповідного віддаленого співробітника часто стають джерелом зайвого головного болю для роботодавця. Як знайти виконавця, який виконає роботу справді якісно? Хто дасть гарантії, що фрілансер не порушить строки і не зникне після отримання передоплати?
Враховуючи той факт, що кожен проект має свої особливості, важко визначити універсальну схему, яка допоможе вам обрати ідеального виконавця. І все ж таки, прочитавши цей матеріал, ви зможете впоратися з цим завданням швидше і ефективніше.
Для початку, визначаючи завдання, постарайтеся адекватно оцінити його складність, хоча, якщо ви не є фахівцем в питанні, це зробити непросто. Проблема багатьох замовників у недооціненості поставленого завдання: «Подумаєш, кілька кодів прикрутити — роботи на три копійки!». В результаті ви знаходите недорогого виконавця, у якого фактично не вистачає знань і досвіду, щоб грамотно впоратися із завданням. Ви втрачаєте час, а разом з ним і гроші.
У цієї проблеми є й інший бік: переоцінивши завдання, ви ризикуєте найняти дорогого експерта для виконання дрібнички. Тому, якщо ви не впевнені, що правильно розрахували складність проекту, розмістіть замовлення з чітко поставленим завданням на біржі фрілансу. Вам будуть надходити заявки від кандидатів, які, швидше за все, володіють необхідними навичками, і вам залишиться лише обрати виконавця, виходячи з якості робіт в портфоліо і вартості, яка вас влаштовує.
Абсолютно очевидно, що ніхто не хоче переплачувати за роботу. І все ж таки, чи є бюджет визначальним фактором у вашому проекті? Якщо ваша відповідь «так», тоді варто вказати фіксовану ціну, яку ви готові заплатити за проект. В цьому випадку вам будуть надходити заявки тільки від тих фрілансерів, які зацікавлені в роботі на ваших умовах. Це заощадить час на відбір підходящих кандидатів. Але пам’ятайте, що занижена ціна не гарантує вам якісний результат.
З більш гнучким бюджетом ви можете зосередити увагу на якості виконавців, які надіслали вам свої заявки. Оцініть відгуки на них, час роботи на біржі та портфоліо. Іноді розумно заплатити більше, щоб отримати результат, який повністю вас задовільнить.
І ще кілька моментів, на які варто звернути увагу, обираючи фрілансера.
Переконайтеся, що ТЗ містить грамотний опис завдань.
Пам’ятаєте короткометражку «Експерт», в якій замовнику потрібно було отримати «сім червоних ліній, дві з яких зелені, а інші — прозорі»? Щоб результат не став для вас неприємною несподіванкою, чітко поставте завдання і обговорюйте можливі нюанси до початку виконання робіт. Втім, якщо ТЗ написано грамотно і містить всі необхідні дані, вам, можливо, і не доведеться витрачати час на обговорення.
Перевірте фрілансера перед тим, як довірити йому складний проект.
Багато роботодавців воліють «перевірити» віддаленого працівника перед тим, як найняти. Це особливо актуально, якщо ви наймаєте новачка на біржі. Будьте готові дати невелике тестове завдання або провести онлайн-інтерв’ю, під час якого ви зможете поставити запитання про рівень компетентності кандидата і уточнити деталі проекту.
Домовляйтеся про замовлення безпосередньо на біржі.
Робота з фрілансером поза біржею — все одно що купівля дорогої техніки на стихійному ринку: у вас немає жодних гарантій. Біржа фрілансу допоможе вам регламентувати відносини з виконавцем і застрахує від фінансових ризиків. Наприклад, для безпеки угод на Weblancer активовано сервіс WebMoney Escrow. Це означає, що при укладенні договору гроші замовника резервуються на Escrow як застава. Якщо з якихось причин виконавець не може виконати умови договору, він зобов’язаний розірвати угоду, і тоді передоплата в повному обсязі повертається замовнику.
Всі ці тонкощі пошуку підходящого віддаленого працівника тільки здаються жорсткими, на ділі ж — суттєво спрощують робочий процес і економлять гроші, що допоможе вам зробити ваш бізнес ще успішнішим.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас