Передача тепломереж Києва на баланс комунального підприємства призведе до зростання тарифів - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передача тепломереж Києва на баланс комунального підприємства призведе до зростання тарифів - експерт

Енергетика
279
Передача теплових мереж столиці від ПАТ «Київенерго» на баланс комунального підприємства призведе до зростання тарифів і створення «чорної діри», в яку можна списувати гроші нескінченно.
Таку думку озвучив екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.
«Депутати та КМДА будуть нам пропонувати рішення між поганим варіантом і ще більш поганим. Керівництво міста далеко, просто на відстані гарматного пострілу від розуміння реальних проблем теплоенергетичного комплексу столиці. Два місяці тому пан Фоменко (генеральний директор «Київенерго» – ред.) оголосив про те, що зношеність мереж становить 70%. Лякали. Нещодавно в ефірі на прямій лінії зі мною він навіть поправився: за їхніми оцінками, 67%. Рівно через тиждень Віталій Володимирович (Кличко – ред.) оголосив, що зношеність мереж 90%. Я розумію, що він далекий від цього. Значить, це його група управління містом йому піднесла такі цифри, з чого я роблю висновок, що вони вже готують собі чорну діру, в яку можна списувати гроші нескінченно», – припускає експерт.
Ключовою проблемою Олексій Кучеренко вважає пасивність міської влади в питанні отримання контролю над ПАТ «Київенерго».
При цьому він констатує, що ще існують способи отримання контролю міста над ПАТ «Київенерго». Це дозволить уникнути вливання 7,4 млрд грн з міського бюджету в комунальне підприємство «Київтеплоенерго».
«Поки що я не почув виразно відповіді на просте запитання – чому місто не взяло участь в серпні минулого року в конкурсі на купівлю 25% акцій Київенерго? Це був конкурс, що проводився Фондом держмайна. 25% акцій – це серйозний пакет. Не слухайте дилетантів, що вам розповідають, що ці 25% ні на що не впливають. Принаймні, можна було наглядати за тарифом, наглядати за інвестиціями і дуже сильно впливати. Тому нісенітниця, яку несе КМДА, що їм не потрібен був цей пакет, вони навіть не визначили своєї присутності. Заявляю як киянин – це не дурість, це злочин перед киянами».
На його думку, переведення теплового енергоблоку столиці на баланс КП «Київтеплоенерго» неминуче призведе до зростання тарифів.
«Я закликаю киян до одного: не вірити ні тим, ні іншим, і разом з розумними людьми, незалежними експертами, професійними теплоенергетиками і економістами намагатися вибудувати свою лінію оборони, свій ступінь контролю за майбутньою тарифною політикою ось цього ліцензіата. Бо однозначно, тарифи будуть зростати при такій моделі. Бо на когось треба вішати майбутні витрати з модернізації теплових мереж, вони вже оцінені в 600 мільйонів доларів, з модернізації ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, і всього іншого господарства. Це не дешеве задоволення», – попередив екс-міністр.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас