Вадим Іосуб: чи таке страшне округлення? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: чи таке страшне округлення?

Казна та Політика
504
Національний банк України з 1 липня припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. З обігу їх вилучати не будуть – монети дрібних номіналів і надалі можна буде використовувати як платіжний засіб.
Ці дії анонсувалися і активно обговорювалися з осені минулого року, і стали чинними після прийняття постанови Правління Національного банку України від 15 березня 2018 № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».
Згідно з документом, з 1 липня в разі відсутності монет дрібних номіналів підприємства торгівлі і сфери послуг проводитимуть округлення загальних сум в чеку при розрахунках готівкою за такими математичними правилами:
- сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, округляється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
- сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, округляється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.
НБУ підкреслює, що при наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцю здачу цими номіналами, тобто за монетами зберігається роль законного платіжного засобу.
Крім того, підприємства повинні вказувати в чеках загальні суми до і після округлення. А при безготівкових розрахунках округлення здійснюватися не буде.
При поданні цієї ідеї громадськості в листопаді минулого року Нацбанк пояснив, що монети номіналами 1-5 копійок перестали відігравати суттєву роль у розрахунках населення за товари та послуги. При цьому на обслуговування готівкового обігу та карбування монет витрачаються серйозні гроші. Так, в 2016 році НБУ витратив на друкування грошей 1,3 млрд гривень. Правда, невідомо, як ця сума розподіляється між друкуванням банкнот і карбуванням монет.
За даними регулятора, опублікованими в листопаді, на той момент в обігу перебувало 12,9 млрд шт. монет, в тому числі номіналами:
  • 1 коп. – 2,4 млрд. шт.;
  • 2 коп. – 1,4 млрд. шт.;
  • 5 коп. – 1,9 млрд шт.;
  • 10 коп. – 3,8 млрд шт.;
  • 25 коп. – 1,7 млрд шт.;
  • 50 коп. – 1,2 млрд шт.;
  • 1 грн – 0,5 млрд шт.
Національний банк пішов шляхом поступового виведення монет дрібних номіналів з обігу. В іншому випадку, на магазини і банки лягло б навантаження різкого збільшення надходження монет, їх зберігання та утилізації. Та й населення сприйняло б різке скасування монет досить нервово.
І без того останнім часом все частіше звучать побоювання, що правила округлення при розрахунках призведуть до зростання інфляції. Однак такі побоювання виглядають безпідставними.
По-перше, математичні правила округлення приведуть до того, що половина покупок буде округлятися вниз, інша половина – вгору, і сумарно ціни від округлення не зміняться взагалі.
У інфляції є свої причини – це і зростання мінімальних доходів і середніх зарплат, і зростання цін на імпортовані сировину і продукцію. Тут, безумовно, Нацбанку є над чим попрацювати, щоб повернути інфляцію до більш-менш пристойного показника. Але округлення цін не стане серйозним фактором розгону інфляції. Воно, по суті, є технічним, нейтральним для цін показником.
Можна згадати досвід Білорусі, яка провела влітку 2016 року деномінацію 1 до 10.000, ввела в обіг нові купюри і монети, яких не було раніше. Це супроводжувалося неминучим округленням цін і стандартними для таких випадків чутками, що все подорожчає.
Проте, білоруському Нацбанку вдалося послідовно знижувати інфляцію, з 10,6% в 2016 році до 4,6% в 2017, за рахунок досить жорсткої монетарної політики і відмови від практики запускати друкарський верстат.
У Білорусі округлення цін не стало причиною зростання інфляції, не стане і в Україні.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас