Понад 438,6 млрд грн заборгували позичальники неплатоспроможним банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Понад 438,6 млрд грн заборгували позичальники неплатоспроможним банкам

Кредит&Депозит
408
Понад 438,6 млрд грн заборгували позичальники неплатоспроможним банкам, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Як зазначили порталу Finance.ua у Фонді, 75% цієї суми – борги юридичних осіб. І абсолютна більшість договорів (до 95%) не обслуговуються, без перебільшення, роками.
«Країні потрібне відновлення кредитування реального сектору економіки та потрібні іноземні інвестиції. Але без якісної роботи над помилками, які виявила остання банківська криза, – це просто неможливо», – сказала Ольга Білай, директор департаменту управління активами Фонду гарантування, модеруючи одну із експертних панелей форуму CIS Bankers – T10.
За її словами, останні ініціативи Фонду гарантування з відновлення співпраці із бюро кредитних історій, налагодження роботи з приватними виконавцями, тощо – покликані посилити захист прав кредиторів. Утім, для якісних змін системи потрібен комплексний підхід.
«Боржники повинні усвідомити той факт, що вони зобов’язані повертати кредити. І це питання не з категорії «свідомої громадянської позиції», а їх прямий обов’язок, невиконання якого нестиме суттєві негативні наслідки. Та змінитися має і «свідомість» банків. Зараз у банкірів, на жаль, також досить коротка пам’ять: сьогодні ми всі обговорюємо важливість кредитного реєстру, а через півроку у гонитві за рейтингами більшість фінустанов можуть просто «забути» про нього. Тому банки повинні також проявити своє сумління: якщо дані про позичальника внесені до кредитного реєстру і він має негативну кредитну історію, – не може бути так, що один банк відмовить в отриманні чергової позики, а інший без проблем – погодить. Це помилка, яка може дорого коштувати як самому банку, так і економіці країни в цілому», – сказала Ольга Білай.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас