Регулятор ринку цінпаперів ЄС тимчасово обмежив операції роздрібних інвесторів з криптоактивами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регулятор ринку цінпаперів ЄС тимчасово обмежив операції роздрібних інвесторів з криптоактивами

Фінтех і Картки
268
Європейське управління з нагляду за ринком цінних паперів (European Securities and Markets Authority, ESMA) у вівторок запровадило низку заходів, спрямованих на обмеження найбільш ризикованих операцій роздрібних інвесторів, у тому числі з різними криптоактивами.
Як йдеться в повідомленні ESMA, на три місяці заборонено маркертинг, розповсюдження і продаж бінарних опціонів роздрібним інвесторам в країнах Євросоюзу, введено обмеження кредитного плеча для різних видів фінансових інструментів – найбільш суворі щодо криптовалют. Істотно обмежено можливості будь-яких операцій з контрактами на різницю цін (CFD), за допомогою яких роздрібні інвестори грають на спредах.
ESMA скористалося розширеними повноваженнями згідно з директивою ЄС “Про ринки фінансових інструментів” (MiFIВ II), яка набула чинності в січні, пише Financial Times. Рішення відомства про найжорсткіші на даний момент обмеження в ЄС було ухвалено, незважаючи на заперечення учасників галузі – як брокерів, так і самих інвесторів.
“Обіцянка високої прибутковості, простота цифрових платформ в поєднанні з рекордно низькими процентними ставками створили привабливу пропозицію для роздрібних інвесторів. Однак складність фінансових продуктів і надмірне використання фінансового важеля у випадку CFD призвело до суттєвих втрат для роздрібних інвесторів”, – заявив голова ESMA Стевен Майор.
За оцінками регуляторів в окремих країнах ЄС, від 74% до 79% клієнтів втрачають гроші через такі продукти, повідомило ESMA.
Перші CFD з’явилися в Лондоні в 1980-ті роки, спочатку вони укладалися лише на різницю в ціні акцій, на сьогоднішній день подібні контракти доступні практично для всіх біржових інструментів на різні види активів, включаючи акції, валюти, сировинні товари. Завдяки таким фінансовим продуктам інвестори можуть грати на біржі, не володіючи базовими активами, при цьому використання кредитного плеча за ними може підвищувати як прибутки, так і збитки.
Ліміти кредитного плеча для роздрібних інвесторів складають 30:1 для основних валютних пар, 20:1 для індексів, другорядних валютних пар і золота, 10:1 для інших сировинних товарів, 5:1 для акцій окремих компаній і 2:1 для віртуальних валют.
Обмеження набувають чинності через місяць після публікації в офіційному виданні ЄС для бінарних опціонів і через два місяці для CFD. Через три місяці після набрання чинності ESMA заново оцінить ситуацію і може продовжити заходи.
Незважаючи на тимчасовий характер обмежень, брокери і трейдери вже говорять про те, що ESMA “вбило бінарні опціони”.
Британське Управління з контролю дотримання норм поведінки на фінансових ринках (Financial Conduct of Authority, FCA) в окремому прес-релізі підтримало дії ESMA і пообіцяло вивчити питання про введення подібних заходів на постійній основі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас