Чумацький шлях краде газ з іншої галактики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чумацький шлях краде газ з іншої галактики

Світ
1108
Астрономи нарешті з’ясували, звідки беруться гігантські маси газу між галактиками, і були дуже здивовані: так звана Leading Arm (тобто “провідна рука”) походить не з більшої з двох сусідніх галактик, як це думали досі. Насправді гравітація Чумацького шляху вириває газ з меншої Магелланової хмари.
При цьому цікаво, що цей газовий потік поставляє в Чумацький шлях сировину для нового зореутворення. Велика і Мала Магелланові хмари – це найближчі сусіди нашої галактики – Чумацького шляху, і вони перебувають у тісній взаємодії як одна з одною, так і з нашою рідною галактикою.
Обидві наші сусідки пов’язані між собою як магнітним мостом, так і газовим потоком. Ще один газовий потік, який отримав назву Leading Arm, простягнувся від обох Магелланових хмар до Чумацького шляху. Але звідки виходить цей гігантський газовий потік? Відомо, що вік Leading Arm становить від одного до двох мільярдів років. І протягом усього цього часу його водень у формі газу є найважливішим сировинним постачальником для утворення зірок у Чумацькому шляху. Але з який з двох сусідок Чумацького шляху “висмоктується” цей газ, досі є предметом наукових дискусій.
Для цього вони за допомогою космічного телескопа Хаббл піддали аналізу спектр ультрафіолетового випромінювання семи квазарів, які світять в наш бік через газовий потік. Результат виявився несподіваним. “Ми з’ясували, що газ в потоці Leading Arm за всіма параметрами походить з Малої Магелланової хмари”, – говорить Фокс.
Всупереч очікуванням, величезний “газопровід” черпає свій матеріал (як мінімум більшість) у меншій з двох Магелланових галактик. При цьому астрономи вважають, що цей газ ніяк не міг рухатися в протилежному напрямку, тобто з Магелланової хмари, бо значення кисню в найстарішій частині цього потоку для цього занадто низькі. Як вони вважають, сила тяжіння більшої з обох галактик могла б стати головною причиною «крадіжки» газу з меншої галактики.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас