Денис Овчаров: здрастуйте, а ми до вас із обшуком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Денис Овчаров: здрастуйте, а ми до вас із обшуком

Кримінал
1975
Хвиля обшуків по країні набирає обертів. І хоча влада запевняє, що останні зміни в КПК виправляють безліч положень, і бізнес “буде дихати” легше. Віри в це поки нема.
У цій колонці поговоримо про порушення, які часто допускають правоохоронні органи під час обшуків бізнесу.
1. Недопуск адвоката як перед, так і після початку обшуку.
Це типове порушення ст.59 Конституції України, яка гарантує право на правову допомогу громадянам у будь-який час і в будь-якому місці на території України.
Обов’язок допустити адвоката на обшук прописали в КПК, але очікувати його прибуття до початку обшуку ніхто не буде. Також його складно викликати, якщо у тебе відібрали мобільний телефон. Чи дотримана конституційна гарантія? Питання.
2. Вилучення носіїв інформації – комп’ютерів, серверів, які можуть зберігати докази у кримінальному провадженні.
Тобто спочатку вилучаємо, а потім будемо розбиратися.
Експертиза комп’ютерної техніки зазвичай триває більше року і, як показує судова практика за останні 5 років, тільки в одиничних випадках ця інформація мала значення для розслідування злочину.
Заборона на вилучення комп’ютерної техніки не працює, якщо не надається доступ до неї, в т.ч. логіни і паролі; або в подальшому можлива її експертиза, при якій обов’язкова наявність оригіналу носія (наприклад, відновлення видалених даних).
На практиці, компанії не поспішають давати доступ, тому що побоюються «зливу» комерційної таємниці правоохоронними органами. А ті, хто вирішив ризикнути, але зберегти техніку від вилучення – стикаються з відсутністю необхідного обладнання для копіювання інформації.
3. Надмірна демонстрація зброї, сили і застосування насильства.
Яка різниця, в масці правоохоронець чи без неї, якщо він по офісу переміщається з автоматом Калашникова; вириває у тебе мобільний телефон і нікого не пускає в туалет?
При цьому розмовляє матом і поводиться як терорист із заручником.
За останні 2 місяці маски майже ніхто не одягає, але в іншому без змін.
Зазначу, з 15 березня стала чинною норма КПК, яка зобов’язує слідчого при особистому обшуку, в т.ч. при вилученні телефону складати окремий протокол і чекати адвоката до 3-х годин, якщо його потребує той, кого обшукують.
4. Крадіжка майна.
Велика площа, відсутність власників приміщення, а також ізоляція учасників обшуку від огляду місця проведення слідчої дії в подальшому призводить до нестачі майна.
Це починаючи від випитого алкоголю, кави і викурених сигар і закінчуючи пропажею криптовалюти з електронного гаманця.
Зазначу, з 7 грудня 2017 КПК зобов’язує слідчого проводити відеофіксацію обшуку, але правовий статус прихованих відеокамер в офісі так і не визначений.
5. Надмірна публічність.
Ще нічого не знайшли, але Facebook-міністри і прокурори вже виклали фото і відео з обшуку, за якими не складно встановити, до кого прийшли «гості».
Ділова репутація обшукуваного падає нижче плінтуса, але відповідальність ніхто не несе. Таємниця слідства поширюється тільки на того, до кого прийшли.
6. Псування майна.
За зламані двері, за понівечену техніку і розпиляні сейфи як ніхто не ніс відповідальності, так і не несе.
На жаль, істотних змін в порядок проведення обшуку не відбулося.
Вся справа в тому, що ті основні порушення, які допускаються на обшуку, виправляються не змінами в КПК, а банальним притягненням до відповідальності представників правоохоронних органів за їхні неправомірні дії.
Денис Овчаров, адвокат
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас