Ліки від алкоголізму знайшли в стовбурових клітинах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліки від алкоголізму знайшли в стовбурових клітинах

Технології&Авто
926
Вчені з Чилійського університету в місті Сантьяго зробили несподіване для себе відкриття. Вони з’ясували, що одинична доза людських мезенхімальних стовбурових клітин (MSC), що вводиться лабораторним щурам, залежним від алкоголю, практично повністю придушила в них алкоголізм.
Тепер дослідники всерйоз зацікавлені в розробці препарату, здатного надати подібний ефект і на людей, залежних від міцних спиртних напоїв. Дуже може бути, що в майбутньому в будь-якій аптеці можна буде придбати препарат, що рятує людей від згубної залежності.
Нещодавні дослідження довели, що хронічне вживання наркотичних речовин, включаючи алкоголь, кокаїн і опіати, тісно пов’язане із запаленням нервової тканини. В ході лабораторних експериментів гризунам з виробленою залежністю від спиртовмісних напоїв робили ін’єкції мезенхімальних стовбурових клітин. В результаті вже через 48 годин після першої ін’єкції тварини на 90% скоротили добровільне споживання алкоголю.
В організмах лабораторних щурів також відчутно знизилося індуковане алкоголем нейрозапалення. Ефект цей тривав від 3 до 5 тижнів, що є дуже непоганим результатом. При підготовці експерименту вчені зіткнулися з серйозною проблемою. З огляду на те, що MSC є досить великмии молекулами, для підвищення їх ефективності довелося б робити ін’єкції прямо в мозок.
Стовбурові клітини, введені внутрішньовенно, просто не досягли б пункту призначення через кровотік. Дослідникам довелося піти на деякі хитрощі, завдяки яким розмір MSC вдалося зменшити на 75% і надати клітинам більш сферичну форму. Це дозволило стовбуровим клітинам досягати мозку навіть при внутрішньовенному введенні.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас