Експерти розповіли, де найбільші борги по зарплаті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, де найбільші борги по зарплаті

Казна та Політика
742
З 1 квітня 2018 року в Україні запрацює реєстр підприємств-боржників по зарплаті. Також створять спеціальні мобільні групи ревізорів, які будуть займатися поверненнями боргів.
“В Україні основна частка боргів із зарплати в державному секторі. У приватному – боргів значно менше. Якщо держава хоче навести порядок з цим питанням, потрібно починати з себе. Звісно, можна використовувати механізм мобільних груп. Однак Україна де-факто вступила у виборчу кампанію. Я не відкидаю, що за допомогою такого механізму можна чинити тиск на бізнес політичних опонентів сьогоднішньої влади”, – розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.
За його словами, уряд шукає нові статті для наповнення бюджету.
“Заборгованість по зарплаті останнім часом зростає. Ще півтора роки тому вона була менше 2 мільярдів гривень. Зараз – понад 2,5. Однак стягувати борги з підприємств можна тільки за рішенням суду. Щоб відкрити справу, необхідна заява боржника. Виникне проблема, коли працівники не будуть писати їх, через тиск роботодавців. Люди готові потерпіти кілька місяців, щоб не втратити роботу”, – говорить Новак.
HR-експерт Тетяна Пашкіна вважає, що створення реєстру підприємств-боржників позитивно вплине на ситуацію з боргами по зарплаті.
“Після створення реєстру боржників по аліментах, держава отримала близько 5 мільйонів аліментів. Однак потрібно правильно підійти до вирішення питання боргів із зарплати. Адже не виключено, коли підприємство об’єктивно не може платити зарплату. Однак потрапить під штрафні санкції”, – підсумувала вона.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас