Економісти чекають швидшого підвищення ставки ФРС - опитування WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти чекають швидшого підвищення ставки ФРС - опитування WSJ

Світ
409
Більшість економістів Уолл-стріт очікують, що Федеральна резервна система (ФРС) в цьому році буде швидше підвищувати короткострокові процентні ставки, щоб утримати інфляцію під контролем, свідчать результати березневого опитування The Wall Street Journal.
Вони очікують, що до кінця року середнє значення ставки по федеральних кредитних коштах складе 2,25%. У лютому прогноз дорівнював 2,21%, в січні – 2,17%.
Респонденти розділилися на два великі табори – перші чекають трьох підвищень ставки ФРС в 2018 році, другі – чотирьох. У 2019 р. економісти прогнозують в середньому два підйоми вартості кредитування.
У грудневому офіційному прогнозі Федрезерву фігурували три підвищення ставки в цьому році і два в наступному. Ці оцінки будуть оновлені після засідання 20-21 березня.
“Стійке зростання і більш висока інфляція дозволять ФРС нормалізувати грошово-кредитну політику швидше, ніж очікувалося”, – заявив головний економіст BBVA Compass по США Натаніель Карп.
У грудні американський ЦБ підвищив ключову ставку на чверть процентного пункту, до діапазону 1,25-1,50%, і в березні майже всі респонденти (крім одного) очікують ще одного такого ж підвищення.
Разом з тим економісти стурбовані впливом імпортних мит на темпи зростання і зайнятість. За їхніми оцінками, зайнятість в США постраждає не занадто сильно через введення ввізних мит на сталь і алюміній, але економіка в цілому може зазнати серйозних збитків в результаті зовнішньоторговельних суперечок. Частка учасників опитування, які вважають, що зараз переважають знижувальні ризики для макроекономічних прогнозів по США, перевищила 50% в порівнянні з 30% в лютому і досягла максимуму з вересня.
“На початку року все виглядало краще, але політика мала втрутитися і все зіпсувати”, – вважає економіст Scotiabank Дерек Холт.
Середній прогноз зростання ВВП США в 2018 році становить 2,9%. У IV кварталі 2017 американський ВВП збільшився на 2,5% в перерахунку на річні темпи, що істотно більше від середньорічного рівня після рецесії – 1,9%. Вірогідність нової рецесії в найближчі 12 місяців оцінюється всього в 14%.
Безробіття, ймовірно, знизиться з 4,1% в лютому до 3,9% до середини року і 3,7% до кінця 2018 року, вважають економісти.
Крім того, учасники опитування послідовно піднімають прогнози інфляції на тлі посилення зростання економіки. У березні економісти прогнозували прискорення інфляції до 2,1% в IV кварталі 2018 року і стабілізацію біля цього рівня в подальшому. Якщо використовувати індикатор інфляції (PCE), якому віддає перевагу Федрезерв, у січні зростання споживчих цін склало 1,7%. Інфляція недотягувала до цільових 2% річних практично весь час в останні п’ять років.
Економісти Уолл-стріт вважають, що в довгостроковій перспективі процентні ставки стабілізуються на рівні 3,03% (в січні – 2,85%), що вище прогнозів Федрезерву (2,75%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас