США хочуть зниження дефіциту торгового балансу з КНР на $100 млрд - джерела — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США хочуть зниження дефіциту торгового балансу з КНР на $100 млрд - джерела

Світ
448
Адміністрація президента США Дональда Трампа запропонувала Китаю збільшити імпорт американських товарів і послуг, щоб скоротити дефіцит торгового балансу США з КНР на $100 млрд, пише газета Financial Times з посиланням на обізнані джерела.
У разі скорочення дефіциту США можуть звільнити продукцію американських компаній, вироблену в КНР, від нових мит на імпорт, пише газета Financial Times з посиланням на обізнані джерела.
Радник голови КНР з економічних питань Лю Хе раніше в цьому місяці зустрівся в Білому домі з міністром фінансів США Стівеном Мнучіном, торговим представником США Робертом Лайтхайзером і головним радником президента США з економічних питань Гері Коном. Під час зустрічі представнику китайської сторони було запропоновано підготувати план того, яким чином можна було б домогтися скорочення дефіциту.
Сума в $100 млрд відповідає менше третини показника від’ємного сальдо балансу торгівлі США з КНР минулого року, що склав близько $375 млрд.
Минулого тижня Д.Трамп написав у своєму мікроблозі в Twitter, що Білий дім вимагає від Китаю вжити заходів, які дозволили б США скоротити дефіцит торгового балансу з КНР на $1 млрд.
“Наші відносини з Китаєм є дуже хорошими, – написав Д.Трамп. – Ми чекаємо, які ідеї вони представлять у відповідь”.
Від’ємне сальдо торгового балансу США з Китаєм в січні 2018 року збільшилось на 16,7% – до $36 млрд, максимального рівня з вересня 2015 року. Дефіцит зовнішньоторговельного балансу США в цілому в перший місяць поточного року підскочив до максимуму більш ніж за 9 років.
Скорочення дефіциту на $100 млрд буде відповідати зниженню показника на 26,7%, тоді як в разі озвученої Д.Трамп суми – лише 0,3%.
“Я не міг зрозуміти – хіба можна говорити лише про $1 млрд. Потім я почув, що Трамп назвав неправильну суму”, – цитує FT представника Китайської асоціації міжнародної торгівлі Лі Юна.
За його словами, той факт, що влада США озвучила певну суму, допоможе сторонам зайняти “прагматичну позицію” для пошуку рішення.
Кращим для США вирішенням проблеми є нарощення Китаєм імпорту американських товарів, в тому числі літаків, автомобілів, природного газу і, наприклад, соя-бобів. Однак теоретично скорочення дефіциту можна домогтися і за рахунок різкого скорочення США імпорту китайських товарів.
При цьому, дефіцит торгового балансу США з КНР значною мірою зумовлений тим, що американська сторона імпортує з Китаю продукцію своїх підприємств, які виробляють товари в КНР, де нижчі витрати на робочу силу, більш м’які вимоги в сфері навколишнього середовища і зручніша логістична інфраструктура.
Близько 50% дефіциту торгового балансу США з Китаєм припадає на вироблену в Китаї продукцію американських компаній, включаючи Apple, свідчать дані Китайської торгової палати в сфері машинобудування і електроніки.
Адміністрація Д.Трампа готує спеціальні мита на імпорт китайських товарів, а також обмеження для китайських інвестицій в американську економіку і візові обмеження, розраховуючи чинити тиск на Пекін, обвинувачений США в порушеннях у сфері інтелектуальної власності, пише FT.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас