Клітини шкіри навчили зводити татуювання самостійно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клітини шкіри навчили зводити татуювання самостійно

Світ
578
Людей, які подумують про татуювання, часто бентежить той факт, що якщо натільний живопис раптом набридне, його буде досить складно позбутися. З появою лазерних технологій зводити малюнки стало легше, однак результат далеко не завжди виправдовує очікування. Нове відкриття французької дослідницької групи може докорінно змінити ситуацію.
Спочатку фахівці не мали на меті навчитися позбуватися татуювань, але несподівано вони виявили, що певний тип макрофагів шкіри мишей – клітин, які захоплюють і перетравлюють чужорідні тіла і токсичні для організму частинки, – може поглинати частинки пігменту, коли клітини, які зберігають ці частинки, відмирають. Спершу команда вивела потомство генетично модифікованих мишей з макрофагами, які здатні виявляти і знешкоджувати бактерії дифтерії, і за допомогою токсину вбили здорові клітини. Потім вони позначили хвости тварин зеленими флуоресцентними чорнилом і вивчили «татуйовані» ділянки під мікроскопом.
Згодом, як і очікувалося, макрофаги почали відмирати і замінюватися новими, проте дослідники були здивовані, побачивши, що при цьому чорнило зберігалося на шкірі протягом багатьох місяців.
Імунологи припускають, що татуювання настільки стійкі, тому що коли одні клітини гинуть, вони просто вивільняють фарбу, яку до цього зберігали, і та потрапляє в інші клітини. А через те, що частинки пігменту мають досить великі розміри, вони не проникають в лімфатичні судини і наче “застряють” на шкірі.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас