ЄК вкотре проаналізувала соціально-економічну ситуацію в країнах ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК вкотре проаналізувала соціально-економічну ситуацію в країнах ЄС

Світ
249
Європейська комісія опублікувала щорічний аналіз соціально-економічної ситуації в державах-членах ЄС, що включає показники прогресу в реалізації рекомендацій ЄК по кожній окремій країні, а також оцінку можливих диспропорцій.
“Сильні економіки – це ті, які не перестають займатися виправленням своїх слабких місць, навіть коли наявна хороша кон’юнктура. У момент, коли європейська економіка набрала свій найвищий темп за останні 10 років, саме такою має бути наша стратегія як на рівні ЄС, так і на національних рівнях”, – заявив заступник голови Єврокомісії з євро і соціального діалогу Валдіс Домбровскіс на прес-конференції в Брюсселі.
За словами члена ЄК з економічних та фінансових питань П’єра Московісі, такий щорічний аналіз може комусь здатися рутинною акцією, але це не так.
“Економічний нагляд над нашими країнами – це компетенція, довірена (Єврокомісії – ред.) державами-членами під час кризи для виявлення потенційних “бульбашок” і диспропорцій з метою уникнути того, щоб вони спровокували кризу, чи то національну, чи то колективну. Тобто, цей аналіз є попередженням, а не покаранням”, – пояснив П.Московісі.
У матеріалах Єврокомісії йдеться, що “європейська економіка переживає активний розвиток, і сприятливі економічні перспективи супроводжуються поліпшенням ситуації на ринку праці і в соціальній сфері”. На думку авторів аналізу, це результат реформ, що проводилися державами-членами ЄС в останні роки, і він є можливістю ще більше посилити стійкість економіки і суспільств у країнах союзу.
Проте, йдеться в документі, не всі однаково можуть користуватися вигодами економічного відродження, і структурні слабкості гальмують економічне зростання і економічну конвергенцію в деяких державах-членах. “Це причина того, чому країнам ЄС варто скористатися нинішньою динамікою для кращого зміцнення основ їхньої економіки”, – говорить аналіз.
Зазначимо, 7 березня було опубліковано 27 доповідей щодо держав ЄС (виключаючи Грецію, що бере участь у програмі стабілізації економіки) з проведеним Єврокомісією аналізом соціально-економічної ситуації в кожній країні.
Вперше в доповідях щодо країн зроблено особливий акцент на врахуванні пріоритетів оголошеного в листопаді 2017 року Європейського фундаменту соціальних прав. Цього року важливу увагу приділено аналізу проблем, пов’язаних з використанням і функціонуванням “захисних соціальних мереж” на національному рівні.
Також 7 березня Єврокомісія прийняла робочу програму підтримки структурних реформ на 2018 рік, покликану допомогти державам-членам здійснити реформи, особливо в зв’язку з пріоритетами рекомендацій щодо кожної країни. У 2018 році понад 140 проектів в 24 країнах ЄС скористається такою підтримкою.
Єврокомісія зробила висновок про збереження економічних “диспропорцій або надмірних диспропорцій” в 11 з 12 держав-членів, ситуація яких була піддана поглибленому аналізу в минулому році.
В Італії, на Кіпрі і в Хорватії констатовані “надмірні економічні диспропорції”. У Болгарії, Німеччині, Ірландії, Іспанії, Нідерландах, Португалії, Франції та Швеції є “економічні диспропорції”. При цьому в Болгарії, Португалії та Франції ситуація покращилася, оскільки торік у них були зафіксовані “надмірні економічні диспропорції”.
Словенія, яка входила до числа країн, де було проведено ревізію, виправила становище і не має економічних диспропорцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас