Обсяг тіньового банківського сектору в світі зріс до $45 трлн - Financial Stability Board — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг тіньового банківського сектору в світі зріс до $45 трлн - Financial Stability Board

Світ
553
Обсяг тіньового банківського сектору в світі досяг $45,2 трлн, або 13% від активів світової фінансової системи в 29 досліджених країнах і територіях, йдеться в доповіді Ради фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB).
Порівняно з попередньою оцінкою, що проводилася в 2016 році, обсяг тіньового банкінгу зріс на 7,6%. FSB наводить ці дані згідно з вузьким визначенням тіньового банкінгу.
Доповідь FSB вперше включає дані з Китаю та Люксембургу.
Згідно з вузьким визначенням, на частку США припадає 31% активів тіньової фінансової системи, Китаю – 16%, Кайманових островів – 10%, Японії – 6%.
“Небанківське фінансування є цінною альтернативою банківському фінансуванню і допомагає підтримати активність реальної економіки”, – зазначає FSB. Однак з урахуванням попереднього досвіду світової кризи рада дійшла висновку, що зростання тіньового банкінгу може призвести до нових ризиків.
Широкий показник, що враховує всі фінкомпанії, крім банків, центральних банків, пенсійних фондів, страховиків, зріс на 8% – до $99 трлн, максимуму принаймні з 2002 року. Ця сума дорівнює 30% активів світової фінансової системи.

Довідка Finance.ua:

  • Рада з фінансової стабільності була заснована країнами G20 на Лондонському саміті в квітні 2009 року на базі Форуму фінансової стабільності (FSF), що існував з 1999 року.
  • До складу FSB входять представники національних фінансових органів влади (центральних банків, наглядових органів, міністерств фінансів) всіх країн G20, міжнародних фінансових інститутів, комісій експертів центральних банків.
  • FSB базується в Базелі (Швейцарія), з 2011 року його головою є Марк Карні – голова Банку Англії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас