У "Нафтогазі" пояснили, чому не перестрахувалися на випадок демаршу "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Нафтогазі" пояснили, чому не перестрахувалися на випадок демаршу "Газпрому"

Енергетика
3314
“Нафтогаз України” не міг закупити газ в Європі з метою підстраховки на випадок демаршу “Газпрому”, оскільки існував ризик величезних збитків. Про це у Facebook повідомив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко.
“Купувати газ з Європи “для підстраховки” – не варіант. Оскільки якщо “Газпром” побачить, що нам його газ не потрібен, він не буде переривати поставки, але буде продавати нам непотрібний газ (який Україна повинна викупити за рішенням Стокгольмського арбітражу – Ред.). І ми будемо платити двічі: за газ з Європи і за газ від “Газпрому”. Будемо зазнавати величезних збитків, які ніхто не покриє”, – пояснив він.
Вітренко наголосив, що останнім часом ціна на газ у Європі була дуже високою.
“Газ у ці дні в Європі коштував до 1 тис. дол., тобто в чотири рази дорожче, ніж за контрактом з “Газпромом”. Якщо б ми його купували, “Нафтогаз” би негайно звинуватили в марнотратстві. Ми для українців заробляємо гроші, а не втрачаємо їх. Саме таке у нас розуміння, як повинна працювати національна компанія”, – зазначив він.
Вітренко наголосив, що за підсумками відмови “Газпрому” постачати газ в Україну на умовах, передбачених контрактом та рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” має юридичну можливість вимагати від “Газпрому” компенсації збитків.
“Різниця між ціною за контрактом з “Газпромом” і цінами, за якими ми зараз закуповуємо газ у екстреному режимі, повинна бути компенсована “Газпромом”. А от якби ми купували в Європі для “підстраховки”, то зараз би не тільки ця різниця, але і вся вартість газу в Європі лягла б на збитки. Збитки для українського народу – власника “Нафтогазу”, – написав він.

Довідка Finance.ua:

  • «Газпром» вирішив розірвати контракти з «Нафтогазом».
  • У відповідь Петро Порошенко заявив, що контракт між «Газпромом» і «Нафтогазом України» не передбачає права його розірвання в односторонньому порядку.
  • 1 березня «Укртрансгаз» заявив про низький тиск в магістральних газопроводах на вході в українську ГТС. Після чого компанія «Нафтогаз України» звернулася з проханням до українців прикрутити тиск в котлах через дії російського «Газпрому».
  • Порошенко підтримав флешмоб «Прикрути» і закликав українців економити газ.
  • НАК «Нафтогаз України» вирішив терміново купувати газ у польської компанії PGNiG після відмови російського ВАТ «Газпром» здійснювати постачання газу в Україну.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас