НБУ планує запуск електронної гривні і миттєвих платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує запуск електронної гривні і миттєвих платежів

Фінтех і Картки
994
Національний банк України (НБУ) планує активніше впроваджувати проекти в сфері cashless, в тому числі виконати європейську Payment Services Directive 2 (PSD2), оновити Систему електронних платежів з впровадженням миттєвих платежів (instant payments) і здійснити проект електронної гривні.
“Хоча СЕП вже мала протягом своєї роботи певні модифікації, сьогодні, якщо ми рухаємося в європейську спільноту банків, необхідно впровадження Payment Services Directive 2 (PSD2). Це дозволить розширити формати фінансових документів і транзакцій, які можна реалізувати в нашій системі платежів”, – сказав він в інтерв’ю.
Серед таких транзакцій Я. Смолій виділив перекази між фізичними особами без відкриття рахунків.
“Такий функціонал можна буде зробити в новій СЕП, так звані instant payments – швидкі перекази з гарантією від платника до одержувача: функціонал, в якому ми розглядаємо Нацбанк, комерційний банк та його клієнтів як такий собі виноградний кетяг”, – сказав керівник центробанку.
За його словами, це вимагатиме доопрацювання банківських систем комерційних банків.
“Ми плануємо, що тоді СЕП буде працювати цілодобово. І якщо банки захочуть надавати своїм клієнтам таку послугу і такий сервіс 24/7 365 днів на рік, то це буде користуватися попитом”, – вважає Я. Смолій.
Він також нагадав, що Нацбанк ще в кінці 2016 року анонсував проект електронної гривні.
“Це, по суті, готівка в електронному вигляді, аналог фіатної валюти, яка один до одного буде обмінюватися на готівку або безготівку”, – пояснив в. о. голови НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас