ЄК: ситуація між Газпромом і Нафтогазом викликає побоювання щодо надійності транзиту газу з РФ до Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК: ситуація між Газпромом і Нафтогазом викликає побоювання щодо надійності транзиту газу з РФ до Європи

Енергетика
1487
Поточна ситуація між “Газпромом” і “Нафтогазом України” щодо поставок газу з Росії в Україну викликає побоювання не тільки щодо поставок газу, але і, можливо, також транзиту газу до Євросоюзу, йдеться в заяві Єврокомісії.
Таким чином, Єврокомісія закликає сторони, задіяні у процесі, компанії, міністерства України і Росії знайти негайні шляхи врегулювання відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.
“Комісія була проінформована владою України про її стурбованість щодо можливої надзвичайної ситуації в українській газотранспортній системі (ГТС). Ця проблема, згідно з доступною на даний момент комісії інформацією, грунтується на трьох елементах”, – йдеться в заяві Єврокомісії.
Зокрема, перераховує ЄК, “низький і нестабільний тиск газу в поставках з Росії в Україну для транзиту в ЄС, що триває, – це не нове явище, воно було вивчено Комісією та Європейською мережею газотранспортних операторів (ENTSOG) з “Нафтогазом” і “Газпромом” в минулому році”. “Однак у нинішніх умовах (низькі температури, високий внутрішній попит на газ, очікуваний прямий імпорт з Росії) низький тиск в ГТС стає особливо проблематичним”, – підкреслюється в заяві.
“Відсутність прямих поставок з “Газпрому” “Нафтогазу”: здається, що “Нафтогазу” і “Газпрому” не вдалося домовитися про умови імпорту природного газу, незважаючи на рішення Стокгольмського арбітражу, яке призвело до відмови від поставок газу навіть для передплачених “Нафтогазом” обсягів”, – додає ЄК.
По-третє, зазначає ЄК, “зростання реверсних потоків з ЄС в найкоротші терміни є проблематичним в даний час через напружену ситуацію на спотових ринках (низькі температури по всьому ЄС) і складнощі в технічному перерозподілі потоків в рамках ГТС”.
“В даний час Єврокомісія продовжує прояснювати факти з ENTSOG. Однак думка Єврокомісії – що ця ситуація збільшує побоювання не тільки щодо безпосередньо поставок газу в Україну, але, можливо, і щодо транзиту газу в Євросоюз. Таким чином, Єврокомісія закликає всі сторони, яких це стосується, компанії, відповідні міністерства України і Росії, знайти негайне рішення відповідноз до рішення Стокгольмського арбітражу”, – йдеться в заяві.
Єврокомісія готова регулювати тристоронній процес, який підтвердив свою ефективність в ситуаціях розбіжностей. У зв’язку з цим віце-президент ЄК Марош Шефчович зателефонує міністрам енергетики Росії та України, щоб оцінити ситуацію і досягти домовленостей щодо наступних кроків. Важливо і для Росії, і для України знову підтвердити їхні позиції надійного постачальника і транзитної країни, як було в останні роки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас