Росія повернула «Нафтогазу» передоплату за березень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія повернула «Нафтогазу» передоплату за березень

Енергетика
2336
Російський газовий монополіст «Газпром» отримав гроші від українського «Нафтогазу» за оплату березневих поставок газу, але повернув їх назад. Про це сказав заступник голови правління компанії Олександр Медведєв, повідомляє Інтерфакс у четвер, 1 березня.
«Однак, як то кажуть, цінне те яєчко, що на Христовий день. На сьогодні не узгоджена додаткова угода до діючого контракту з НАК «Нафтогаз України» на поставку газу, необхідна для початку поставок», – заявив Медведєв.
Він зазначив, що «Газпром» діяв у сумлінному ключі і повернув у повному обсязі суму, що надійшла від «Нафтогазу України».
«Очевидно, що поставки газу з 1 березня для НАК «Нафтогаз України» здійснюватися не будуть», – підкреслив Медведєв.
Нагадаємо, Україна не купувала газ у Росії з кінця 2015 року.
Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв анонсував, що покупки газу в «Газпрому» можуть розпочатися вже в березні цього року за умови узгодження прийнятних для України цін.

Довідка Finance.ua:

  • Український Національний нафтогазовий холдинг “Нафтогаз України” почав судитися з російським “Газпромом” за двома контрактами: по транзиту російського газу в ЄС через територію України і за контрактом купівлі-продажу Україною російського газу.
  • 1 червня 2017 року Стокгольмський арбітраж ухвалив проміжне рішення на користь “Нафтогазу”, переглянувши ціни по укладеному в 2009 році контракту на закупівлю газу у російського монополіста з урахуванням ринкових умов.
  • Крім того, Стокгольмський суд скасував вимогу “Газпрому”, згідно з яким Україна повинна була щороку закуповувати 52 мільярди кубометрів газу, або оплачувати його вартість, при цьому не вибираючи весь обсяг (принцип “бери або плати”).
  • 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов’язав ПАТ “Газпром” доплатити НАК “Нафтогаз України” $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу “Газпром” повинен доплатити НАК $2,56 млрд.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас