"Нафтогаз" придумав, як використати виграні у "Газпрому" гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" придумав, як використати виграні у "Газпрому" гроші

Фондовий ринок
3388
“Нафтогаз” пропонує направити виграні у “Газпрому” 2,56 мільярда доларів на збільшення внутрішнього газовидобутку та енергоефективність.
Про це заявив голова НАК Андрій Коболєв.
“Ці гроші потрібно направити на збільшення видобутку газу в Україні та інвестувати в підвищення енергоефективності на рівні українських споживачів. Такі кроки підвищать безпеку поставок, забезпечать українців доступною енергією”, – сказав він.
Нагадаємо, в середу, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.
За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Довідка Finance.ua:

  • Український Національний нафтогазовий холдинг “Нафтогаз України” почав судитися з російським “Газпромом” за двома контрактами: по транзиту російського газу в ЄС через територію України і за контрактом купівлі-продажу Україною російського газу.
  • 1 червня 2017 року Стокгольмський арбітраж ухвалив проміжне рішення на користь “Нафтогазу”, переглянувши ціни по укладеному в 2009 році контракту на закупівлю газу у російського монополіста з урахуванням ринкових умов.
  • Крім того, Стокгольмський суд скасував вимогу “Газпрому”, згідно з яким Україна повинна була щороку закуповувати 52 мільярди кубометрів газу, або оплачувати його вартість, при цьому не вибираючи весь обсяг (принцип “бери або плати”).
  • 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов’язав ПАТ “Газпром” доплатити НАК “Нафтогаз України” $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу “Газпром” повинен доплатити НАК $2,56 млрд.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас