Вплив ліквідації ABLV Bank на суверенний рейтинг Латвії буде обмеженим - Fitch — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вплив ліквідації ABLV Bank на суверенний рейтинг Латвії буде обмеженим - Fitch

Світ
182
Імовірна ліквідація ABLV Bank, що входить в трійку найбільших латвійських банків, не матиме істотного впливу на фінансове становище країни і не загрожує основам кредитного рейтингу держави, йдеться в заяві міжнародного рейтингового агентства Fitch.
Аналітики Fitch вважають, що вплив ліквідації ABLV Bank на кредитний рейтинг Латвії буде обмеженим, оскільки, за попередніми відомостями, стрімке виведення вкладів з цієї фінустанови не торкнулося інших банків. “13-19 лютого з ABLV Bank було виведено близько 600 млн євро, 70-80% цієї суми витекло з латвійського банківського сектору. Істотного відтоку вкладів з інших банків, які обслуговують нерезидентів, поки що не спостерігається”, – відзначає Fitch.
Незважаючи на удар по репутації, фінансова галузь зможе витримати шкоду від довгострокових ризиків без значного зростання боргових зобов’язань, вважає Fitch.
ABLV Bank – найбільший серед банків, які обслуговують в основному вклади нерезидентів, відзначає Fitch, нагадуючи, що вже давно вважає сектор вкладів нерезидентів ризиком для фінансової стабільності Латвії.
Згідно з даними Fitch, загальна сума застрахованих вкладів банку становить 470 млн євро, і латвійська влада вважає, що вона буде профінансована активами банку. Якщо коштів не вистачить, виплати будуть здійснені з Фонду гарантій вкладів, де накопичено 158 млн євро. Якщо і цих коштів буде недостатньо, фонд позичить гроші у місцевих банків без забезпечених урядом гарантій.
Fitch відзначає, що репутацію фінансового сектору Латвії підірвало також затримання президента Центробанку Ілмара Рімшевіча за підозрою у хабарництві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас