Конкурент SpaceX знизить вартість запусків ракет на 70% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конкурент SpaceX знизить вартість запусків ракет на 70%

Технології&Авто
6295
Успішний запуск багаторазової ракети важкого класу Falcon Heavy від SpaceX змусив багато аерокосмічних компаній переглянути свої пріоритети. Консорціум United Launch Alliance має намір першим скласти конкуренцію компанії Маска.
Вже до 2020 року ULA запустить в космос багаторазову ракету-важковаговик Vulcan. Голова SpaceX цим планам не вірить настільки, що готовий з’їсти свій капелюх, якщо Vulcan доб’ється успіху.
Відзначимо, ще в січні найпотужнішою діючої ракетою в світі вважалася Delta IV Heavy від консорціуму United Launch Alliance, започаткованого у 2005 році компаніями Boeing і Lockheed Martin. Ракета важкого класу користувалася популярністю серед державних оборонних підприємств США та регулярно доставляла на орбіту військові і розвідувальні супутники зв’язку. Будь-який вантаж масою до 32 тонн компанія могла доставити за $350 млн.
Однак на початку лютого у Delta IV Heavy з’явився новий конкурент — ракета Falcon Heavy від SpaceX. Заснована Ілоном Маском компанія вперше успішно вивела на орбіту ракету, а також повернула на Землю всі три ступеня — два з них здійснили м’яку посадку на космодромі.
За своїми параметрами Falcon Heavy перевершує всіх конкурентів. Ракета здатна доставити на низьку навколоземну орбіту 64 тонни корисного вантажу, на геостаціонарну орбіту — 26,7 тонн, на Марс — 16,8 тонн, до Плутона — близько 3,5 тонн. При цьому один запуск обійдеться всього в $90 млн.
Ще перед запуском Маск заявляв, що успішний запуск Falcon Heavy не залишить шансів конкурентам. Але ULA не збирався здаватися. Консорціум вже четвертий рік працює над багаторазовою ракетою Vulcan, яка може потіснити SpaceX на приватному космічному ринку.
Компанія обіцяє знизити вартість запусків на 70% порівняно з Delta IV Heavy. При цьому Vulcan зможе виводити на низьку навколоземну орбіту вантажі масою до 40 тонн.
Як і Falcon Heavy, ракета буде модульною і багаторазовою. Однак, за словами голови ULA Торі Бруно, головною перевагою Vulcan перед конкурентом стане паливо.
Як паливо для верхнього ступеня Falcon Heavy компанія Маска використовує ракетний гас RP-1, який може замерзнути після кількох годин у космосі.
Як розповів Бруно, ракета Vulcan буде використовувати криогенний кисень і водень, які краще адаптовані до низьких температур в космосі. Завдяки цьому верхній ступінь Vulcan можна буде залишати на орбіті на кілька місяців і навіть років, а потім заправляти і використовувати для інших цілей. Наприклад, ракета може стати вантажним «посередником» між Землею, Місяцем і астероїдами.
Перші ступені ULA не збирається використовувати повторно. Компанія має намір зберегти найцінніший компонент прискорювачів — ракетні двигуни. Вони будуть оснащені спеціальною захисною оболонкою, яка дозволить їм увійти в атмосферу. Потім над двигуном розкриється парашут, після чого в небі його перехопить транспортний вертоліт.
Свої технології компанія представить в 2023-2024 роках. Vulcan розпочне роботу раніше — ULA обіцяє провести перший запуск в середині 2020 року.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас