Схеми: робота київського метро опинилася під загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Схеми: робота київського метро опинилася під загрозою

Казна та Політика
1961
Мільярдний борг Київського метрополітену перед компанією Укррослізинг може перешкодити роботі підприємства в звичайному режимі.
Про це заявила радник начальника комунального підприємства Наталія Макогон у коментарі програмі Схеми.
“На сьогоднішній день ситуація загрожує тим, що підприємству не можна проводити у звичайному режимі всю його діяльність. У нас є, звичайно, запаси, ми зробили заздалегідь, і, в принципі, метрополітен – це те підприємство, яке завжди має якийсь запас міцності. І, назвемо це “на вимогу”, дають нам можливість закуповувати необхідні деталі. Але, скажімо, жвавості підприємства немає. Тобто, розвитку підприємство не має”, – сказала вона.
Відзначається, що така ситуація пов’язана з угодою на поставку 100 вагонів метро, яку Київський метрополітен уклав з компанією-переможцем тендеру Укррослізинг у 2009 році при схваленні київської влади. Засновником Укррослізингу була кіпрська фірма, яка, за даними видання Наші гроші, близька до оточення соратника Віктора Януковича, колишнього народного депутата від Партії регіонів та бізнесмена Юрія Іванющенка. У 2010 році у складі бенефіціарів з’явилася також фірма, підконтрольна російському Внєшекономбанку.
Зараз бенефіціаром компанії в українському реєстрі вказаний Павло Фукс – до недавнього часу російський бізнесмен.
Фукс – до недавнього часу російський, а тепер український бізнесмен. Раніше журналісти видання зафіксували, як він приїжджав в Міністерство внутрішніх справ. Крім того, людина, схожа на нього, в грудні 2017 року нібито відвідувала Адміністрацію Президента.
Журналісти з’ясували, що станом на 2018 рік загальний борг Київського метрополітену перед Укррослізингом становить майже 2 млрд грн. З них менше половини – заборгованість за вагони метро, ​​а більше 1 млрд грн – коефіцієнт коригування, що виник через зміну валютного курсу. За даними видання, метрополітен підписав з Укррослізингом додаткову угоду, в якій сторони прив’язали суми виплат до курсу долара. Саме цей пункт вже у 2014-2016 роках через різке знецінення української валюти призвів до додаткового боргу на більш ніж мільярд гривень.
Столична влада спробувала відстояти кошти кількома способами. Один з них – звернення до СБУ, РНБО, Кабміну з питань про введення санкцій проти компанії, яка в структурі власності мала російське коріння.
Також влада Києва зверталася до суду щодо відстрочення виплати боргу, але суд відмовив. Тому незабаром комунальне підприємство може сплатити Укррослізингу майже 2 млрд грн.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас