Китай вперше обійшов США за обсягом інвестицій в ШІ-стартапи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вперше обійшов США за обсягом інвестицій в ШІ-стартапи

Технології&Авто
218
Згідно зі звітом компанії CB Insights, минулого року світові інвестиції в стартапи, які розробляють алгоритми штучного інтелекту, досягли $15,2 млрд. З них 48% припало на Китай і тільки 38% – на США, повідомляє MIT TechnologyReview.
Особливо вражають темпи приросту інвестицій в сферу ШІ в Китаї. Ще в 2016 році на цю країну припадало лише 11,3% світового обсягу інвестицій в ШІ-стартапи. Аналітики CB Insights вважають головною причиною такого ривка КНР прагнення китайської влади створити систему тотального стеження за громадянами. Левова частка інвестицій призначена китайським компаніям, які розробляють алгоритми розпізнавання облич.
Водночас США, як і раніше, лідирують у сфері розробки і виробництва ШІ-чіпів. Китайська компанія Huawei запустила виробництво ШІ-чіпів для топових моделей своїх смартфонів, але поки практично монопольному становищу Intel, Qualcomm і інших американських виробників серйозний виклик не кинутий.
Також в Америці все ще більше запусків нових ШІ-проектів та інвестиційних угод в цій індустрії. Однак американське лідерство поступово втрачається перед лицем конкуренції з боку Китаю. У 2013 році на США припадає 77% угод з продажу часток в ШІ-стартапах, але в 2017 році цей показник впав до 50%.
В цілому світова ШІ-галузь зростає стрімкими темпами. У 2017 році інвестиції в ШІ-стартапи збільшилися на 141% в порівнянні з 2016 роком. Торік з’явилося 1100 нових стартапів, які розробляють алгоритми машинного навчання, Аналітики передбачають подальше швидке зростання індустрії з дедалі більшим переважанням в ній китайських компаній. На їхню думку, причина поступового відставання США в сфері ШІ – недостатня підтримка галузі з боку американського уряду.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас