Нова електронна «шкіра» відчуває дотик сонечка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова електронна «шкіра» відчуває дотик сонечка

Технології&Авто
526
Фахівці Стенфордського університету наблизилися до створення абсолютно нового виду електроніки з ідеєю еластичної «штучної шкіри», що володіє функцією сенсорного екрана: вони розробили не тільки прототип такого пристрою, але і процес його масового виробництва.
Інженер-хімік Чженань Бао не перший рік займається розробкою еластичних, чутливих електронних матеріалів для створення протезів, які дозволяли б відчувати дотики. Водночас така технологія могла б стати основою для появи нового покоління гнучкої електроніки, не схожої на ті жорсткі смартфони, які ми тягаємо з собою. Результатом 20-річної праці стала стаття в Nature, що описує еластичну полімерну схему з інтегрованим сенсором дотиків і метод серійного виробництва цієї електроніки нового класу.
Винахід Бао складається з численних шарів полімерів, деякі з яких дають еластичність, тоді як інші стають електронними схемами. Треті – це діелектрики, які ізолюють матеріали один від одного. У квадратному клаптику такої «шкіри» понад 6000 окремих пристроїв, що обробляють сигнал і діють як штучні нервові закінчення. Все це укладено в водонепроникну захисну оболонку.
Прототип можна розтягувати вдвічі від початкових розмірів зі збереженням робочих якостей. Під час випробувань матеріал піддали розтягуванню понад тисячу разів без втрати чутливості. Випробування на людській руці він теж витримав добре.
Бао сподівається, що одного разу завдяки розробленій нею технології можна буде виготовляти листи з різноманітними електронними датчиками, які з’єднуються з нервовою системою людини. Вони стануть аналогами набагато складнішої біохімічної сенсорної і захисної системи, яка називається шкірою. А поки цього не сталося, можна обмежитися створенням гнучкої електронної тканини або пластирів для медичних цілей. Команді Бао ще належить попрацювати над поліпшенням швидкості і продуктивності свого прототипу, але, за її словами, ми стоїмо на порозі зовсім нового виду електроніки, пише Stanford News.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас