Ми домоглися зменшення вартості зберігання нафти в три рази, - заступник гендиректора "Укртранснафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ми домоглися зменшення вартості зберігання нафти в три рази, - заступник гендиректора "Укртранснафти"

Фондовий ринок
168
Після майже трьох років судових суперечок між ВАТ “Укртранснафта” і ПАТ “Укртатнафта” було укладено мирову угоду. Ця суперечка відбувалася щодо вартості зберігання і умов повернення технологічної нафти.
Як розповів в інтерв’ю виданню LB.ua перший заступник гендиректора “Укртранснафти” Андрій Пасішник, здійснювалося багато спроб з боку нового менеджменту “Укртранснафти” повернути нафту, але всі вони блокувалися Кременчуцьким НПЗ, де зберігалася нафта. Причому, з посиланням на різного роду причини, головною з яких було посилання на необхідність виконання рішення РНБОУ і отримання дозволу уряду на повернення нафти.
“Цей біг по колу тривав роками. Зі свого боку, ми системно вибивали аргументи протилежної сторони, які унеможливлювали повернення нафти, чітко, на нормативно-законодавчому рівні визначилися з поняттям “технологічної нафти” і товарної нафти, яка не потребує необхідності отримання згоди Кабміну на комерційні операції, разом з аудиторами усунули багаторічний пробіл, по якому нафта враховувалася в складі основних засобів, сприяли скасування рішення РНБОУ і вийшли на фінішну пряму в судах”, – розповів Андрій Пасішник.
Він повідомив, що в травні 2016 ПАТ “Укртатнафта” подало новий позов до ВАТ “Укртранснафта” про стягнення вартості послуг зберігання до травня 2016 року, в сумі понад 951 млн грн. Згодом розмір позовних вимог збільшився майже в 2,2 мільярда грн.
Як підкреслив Андрій Пасішник, вартість послуг зі зберігання однієї тонни нафти за одну добу “Укртатнафта” встановила 9,60 грн.
У грудні 2016 року судом була призначена судова товарознавча експертиза щодо ринкової вартості на території України послуг зі зберігання однієї тонни нафти. Тривалість експертизи склала близько року, а її результатом визначено середню вартість зберігання 1 (однієї) тонни нафти на території України в розмірі 4,28 грн за оскаржуваний період. Адже пізніше вдалося ще зменшити цю вартість.
ПАТ “Укртранснафта” категорично не погодилося з такими результатами судової експертизи, зате нами було представлено суду чинний Стандарт “Розрахунок тарифів на послуги зі зберігання нафти в резервуарному парку. Методика”, згідно з яким, собівартість зберігання 1 тонни нафти на базі резервуарів ВАТ “Укртранснафта” становить 3,08 грн з ПДВ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас