Аналогові банки і фінансові компанії програють цифровим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналогові банки і фінансові компанії програють цифровим

Фінтех і Картки
342
Глави найбільших банків порівнюють криптовалюти з фінансовими пірамідами і застерігають клієнтів про ризики інвестування в нові фінансові інструменти. Колишній трейдер інвестбанку JPMorgan Денні Мастерс вважає, що аналогові і цифрові фінансові компанії ведуть «позиційну війну». Однак програти в ній ризикують саме традиційні інститути, які довгий час боялися інновацій, а тепер змушені агресивно оборонятися від новачків на фінансовому ринку.
Денні Мастерс працював у банківській сфері в 1990-і роки, а потім заснував власний фонд інвестування на сировинних ринках. Однак уже в 2014 році виходець із традиційного банківського середовища переключив всю свою увагу на криптовалюти. Після того, як його фонд Global Advisors став займатися криптоінвестуванням, з ним перестав співпрацювати банк HSBC.
В інтерв’ю Business Insider Мастерс зазначив, що перший час банки не визнавали криптовалюти і заперечували їх соціальну значимість. Але потім багато хто раптом став в оборонну позицію і почав говорити про заборони і обмеження. «[Мільярдер і економіст] Чарльз Мангер назвав біткойн маразматичною ідеєю. [Глава JPMorgan] Джеймі Даймон визнав біткойн шахрайством. Багато банків висловлюються агресивно, порівнюють криптовалюти з фінансовими пірамідами і пов’язують їх зі злочинцями», – каже Мастерс.
Його слова підтверджують останні заяви представників ЄЦБ і Світового банку, які одночасно виступили з критикою криптовалют. На їхню думку, великим банкам поки рано запускати власні цифрові валюти, а біткойни і альткойни ще не можна вважати справжніми грошима.
Мастерс вважає, що банки стали боятися криптовалют, тому що зрозуміли, що нові фінансові сервіси несуть реальну загрозу традиційному укладу. Крипторинок вже досяг «космічної швидкості» розвитку, вважає колишній трейдер, і аналогові компанії не зможуть за ним встигнути. На думку Мастерса, традиційний фінансовий ринок загруз в регулюванні і перетворився на складну і заплутану систему, яку вже не можна поліпшити. «Доведеться починати з початку», – зауважив експерт.
Засновник Global Advisors впевнений, що криптосистема прийде на зміну існуючому укладу і призведе до революції на фінансовому ринку. А банкам доведеться поплатитися за свій консерватизм: «Їм абсолютно не вдалося внести інновації в якійсь формі або вигляді, і за це їм доведеться сплатити ціну».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас