Україна може уникнути нестабільності на валютному ринку - СБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може уникнути нестабільності на валютному ринку - СБ

Валюта
1668
Україна насправді має всі необхідні інструменти для того, щоб уникнути нестабільності на валютному ринку, тиску на гривню і зростання інфляції. Але використовувати ці інструменти потрібно постійно. Це щоденна копітка робота уряду і Національного банку.
Про це в інтерв’ю для ZN.UA заявив віце-президент Світового банку Сиріл Муллер. За його словами, допомога Світового банку і МВФ, крім усього іншого, полягає в практичних порадах, що зробити для того, щоб в майбутньому уникнути шоків для економіки.
“Проблема непрацюючих кредитів є критичною. Без її вирішення ми не отримаємо працюючий банківський сектор, який буде кредитувати економіку і стимулювати її розвиток. Величезний портфель токсичних кредитів – це справжній виклик. З одного боку, він знижує можливості банків видавати кредити, з іншого – не дозволяє залучати інвестиції в сектор. Україна не єдина зіткнулася з цією проблемою. У банків країн Східної Європи, напевно, найбільша частка непрацюючих кредитів в портфелях в порівнянні з іншими регіонами. Накопичуючись, такі кредити фактично зупиняють банківську діяльність і ставлять під загрозу існування самих банків. Національний банк це усвідомлює, разом з урядом вони працюють над тим, щоб допомогти державним банкам позбутися непрацюючих кредитів, – зазначив представник СБ. – І, на наше переконання, самі банки не повинні стояти осторонь. Вони в першу чергу зацікавлені в тому, щоб очистити свої баланси, і їхня ініціативність – запорука успіху у вирішенні цієї проблеми. Я на власні очі бачив приклади, коли банки за кілька років в рази зменшували портфелі непрацюючих кредитів. Це абсолютно реальне завдання. Скажу більше, якість її виконання буде одним з критеріїв оцінки успіху України в реформуванні банківського сектора”.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас