Intel створила квантовий комп'ютер в два кубіти на кремнієвому чіпі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Intel створила квантовий комп'ютер в два кубіти на кремнієвому чіпі

Технології&Авто
3693
Голландська компанія QuTech спільно з Intel представила програмований двокубітний квантовий комп’ютер, що працює на кремнієвому чіпі. Це грандіозний прорив до того, щоб вивести квантові комп’ютери з лабораторій і почати випускати їх на промисловій основі, пише The Next Web.
Технологія квантових обчислень, незважаючи на складну задачу, поки ще непрактична: вона вимагає величезної кількості ресурсів і може зробити лише деякі операції. По суті, квантові комп’ютери ще не дуже корисні, але їх розміщення на кремнієвих чіпах може змінити це, пише видання.
Дослідники з QuTech і Intel використовували спеціальний тип кубітів, так званих спін-кубітів, для запуску двох квантових алгоритмів на кремнієвому чіпі. Інші квантові системи, такі як 49-кубітний комп’ютер Intel, мають набагато більш потужний функціонал, але їх можна використовувати тільки в спеціально обладнаних лабораторіях.
Потужні квантові комп’ютери створюються з надпровідних матеріалів і можуть працювати тільки при дуже низьких температурах, що ускладнює їх практичне застосування. За словами творців з QuTech, ідея тут полягала в створенні не кращого комп’ютера, а того, який працюватиме з існуючою інфраструктурою.
Двокубітний комп’ютер – лише експериментальна модель, кажуть розробники. Вона була покликана довести, що концепція працює. Для розробки систем, які будуть могутнішими від звичайних комп’ютерів, буде потрібно більше експериментів.
«Зрозуміло, що квантові обчислення – це майбутнє, і ми впевнені, що скоро з’являться і 100-кубітні системи, – кажуть дослідники. – Але перш ніж вони зможуть існувати ще десь, крім лабораторій, хтось повинен буде знайти спосіб їх виготовлення». Кремнієві чіпи від Intel і QuTech можуть дати квантовим комп’ютерам шанс увійти в масове виробництво, пише видання.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас