Як отримати криптоспадщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати криптоспадщину

Фінтех і Картки
2160
Після смерті криптоінвестора всі його біткойни і альткойни потрапляють в сіру зону. Без кодових ключів, логінів і паролів спадкоємці не зможуть отримати доступ до заощаджень. Поки більшість компаній, що управляють криптогаманцями, не реагують на цю проблему, а формальні заповіти не передбачають передачу криптовалюти у спадщину. Деякі варіанти отримати криптоспадщину, втім, є.
Децентралізація і відсутність регулювання зробили криптовалюти популярними, але саме ці дві властивості не дозволяють передавати криптозаощадження у спадщину в разі раптової смерті власника. Якщо людина не залишила при житті детальних інструкцій з логінами, паролями і ключами доступу, отримати його криптонакопичення спадкоємці не зможуть.
Bloomberg наводить як приклад випадок американця Майкла Муді. Його син Метью Муді 5 років тому загинув в авіакатастрофі в Каліфорнії. Батько Метью знав, що той займався майнінгом біткойнів, але отримати до них доступ він не міг. За словами Муді, його син почав займатися майнінгом ще в той час, коли біткойн не користувався великою популярністю. За кілька років криптовалюта значно зросла в ціні, але зняти її і навіть дізнатися, скільки заробив син, Муді не може. Провідний аналітик CoinDesk Нолан Бауерле пояснює, що в цьому випадку дійсно нічого не можна зробити: «Монети так і залишаться незатребуваними».
Проблема також стосується токенів, придбаних в процесі ICO. Однак деякі види токенів в США прирівнюють до цінних паперів. Лише в цьому випадку «монети» можна згадати в заповіті і передати у спадщину.
Деякі компанії і цілі держави намагаються допомогти криптоінвесторам. Так, сервіс CoinBase пропонує перевести на криптогаманець заявника криптозаощадження його родичів після пред’явлення свідоцтва про смерть та заповіту. Однак користувачам сервісу доводиться за життя передавати право на володіння ключами доступу представникам CoinBase. Більшість криптоентузіастів вважають такий формат неприпустимим, бо він суперечить самій ідеї біткойнів і децентралізації.
Свій варіант криптоуспадковування пропонує декрет про цифрову економіку, підписаний президентом Білорусі Олександром Лукашенком у січні. Він передбачає заповідання токенів. Фізичні особи мають право юридично оформляти спадщину, до складу якої входять криптозаощадження. Однак, як діятиме цей закон на практиці, поки неясно.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас