Dragon Capital назвав можливі кроки НБУ для стримування інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Dragon Capital назвав можливі кроки НБУ для стримування інфляції

Казна та Політика
1161
У Dragon Capital очікують, що споживча інфляція почне уповільнюватися у річному вимірі найближчими місяцями, а темпи зростання цін становитимуть 9,5% р/р на кінець 2018 року.
Про це йдеться в прес-релізі Dragon Capital.
“Ми очікуємо, що споживча інфляція почне уповільнюватися у річному вимірі найближчими місяцями, переважно за рахунок стриманого росту цін на м’ясо, а також кращого врожаю овочів та фруктів – два з ключових факторів, які вплинули на інфляцію минулого року. Але інфляційний тиск, ймовірно, залишиться суттєвим цього року, оскільки економічна політика уряду залишиться соціально-орієнтованою напередодні виборів 2019 року, а високі світові ціни на нафту підштовхуватимуть угору виробничі витрати підприємств”, – йдеться в повідомленні.
У Dragon Capital зазначають, що оскільки позитивний вплив від вщухання зростання цін на м’ясо та плодо-овочеву продукцію нівелюватиметься відновленням внутрішнього попиту, сповільнення інфляції буде поступовим. Ми очікуємо, що темпи зростання цін становитимуть 9,5% р/р на кінець 2018 року та 6,5% на кінець 2019 року – обидва поза межами інфляційних цілей Національного банку.
Таким чином, у Dragon Capital вважають, що центральний банк дотримуватиметься жорсткої монетарної політики цього року з метою привести споживчу інфляцію ближче до цільових діапазонів (4-8% у 2018 році та 4-6% у 2019 році).
З урахуванням пришвидшення споживчої та, особливо, базової інфляції, НБУ, ймовірно, знову вдасться до підвищення облікової ставки 1 березня (після трьох послідовних підвищень у жовтні, грудні та січні на 350 б.п. загалом до 16,0% річних).
Дотримання жорсткого стану монетарної політики потребуватиме підвищення ставки приблизно на 50 б.п., на що вказує один з двох показників реальної відсоткової ставки, якими користується НБУ, а саме різниця між обліковою ставкою та базовою інфляцією. Проте рішення центрального банку також залежатиме від інфляційних очікувань економічних агентів, які будуть опубліковані пізніше цього місяця.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас