Tesla Powerwall в Австралії позбавляє прибутку «газові картелі» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Tesla Powerwall в Австралії позбавляє прибутку «газові картелі»

Енергетика
1630
Система зберігання енергії Tesla Powerwall в Австралії вже приносить власникам багатомільйонні прибутки, а віднедавна ще й позбавляє доходів австралійські «газові картелі». У період масштабних збоїв в поставках електроенергії «картелі» надають електрику за завищеною ціною – іноді вартість доходить до AU$14 000 за МВт. Але завдяки втручанню Tesla ціну вдалося утримати на позначці AU$270 за МВт.
Перебої з електроенергією відбуваються в Австралії регулярно, при цьому ціни на електрику в країні вважаються одними з найвищих в світі. У період технічних робіт і системних збоїв ціни на світло зростають до рекордних показників.
Причина полягає в діяльності так званих «газових картелів» – приватних енергетичних компаній, які у відповідь на запит місцевого оператора енергоринку пропонують електрику за завищеними тарифами. У періоди підвищеного попиту «картелі» підвищують ціни за один мегават до AU$11 500-14 000. Іноді за один день на послуги компаній йде AU $7 млн, при цьому в звичайні дні ціна складає всього 10% від цієї суми.
В середині січня австралійський оператор енергетичного ринку попросив компанії поділитися своїми ресурсами. Як повідомляє The Guardian, на заклик відгукнулися три найбільші компанії AGL, Origin і Engie. Вони пообіцяли надати лише 30 МВт, хоча мали в своєму розпорядженні більше 400 МВт.
Спершу ціни підскочили, але незабаром на прохання відгукнулися власники Tesla Powerwall – найбільшого літій-іонного акумулятора ємністю 129 МВт*год і потужністю 100 МВт. Система зберігання енергії встановлена ​​на вітровій фермі Hornsdale в Джеймстауні (Південна Австралія), тож ферма теж приєдналася до заявки. В результаті ціну на електроенергію вдалося утримати на позначці AU$270 за МВт.
За останні 12 місяців запит на енергетику виникав вже 10 разів, і у всіх випадках ціни зростали в десятки разів. Однак ще в грудні 2017 витрати на допоміжну електроенергію впали на 75% в порівнянні з груднем 2016 року. Експерти пояснюють це впливом Tesla, яка запустила батарею на початку грудня.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас