Історичний запуск Falcon Heavy: електромобіль Маска залишив орбіту Землі (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Історичний запуск Falcon Heavy: електромобіль Маска залишив орбіту Землі (відео)

Технології&Авто
4069
Тестовий запуск важкої ракети-носія Falcon Heavy відбувся 6 лютого о 22.45.
Запуск Falcon Heavy – це унікальна історична подія через низку причин.
По-перше, коли ракета відірвалась від землі, вона стала найпотужнішою в світі діючою ракетою-носієм. Falcon Heavy зможе виводити на низьку навколоземну орбіту 63,8 тонн корисного навантаження. Це в два рази більше, ніж може вивести на орбіту найближчий діючий конкурент – Delta IV Heavy. Наприклад, Falcon 9 виводить 22,8 тонн.
Ще для порівняння, Falcon 9 може відправити на Марс 4 т корисного навантаження, тоді як Falcon Heavy – 16,8 т.
По-друге, вартість запуску вантажів на орбіту істотно падає. Вартість виведення вантажу Falcon Heavy в три рази менша, ніж у Delta IV Heavy. Це стало можливим за рахунок багаторазового використання трьох перших ступенів Falcon Heavy. Всі вони повернуться на землю. Причому два з них – бічні прискорювачі – вже літали в космос.
Раніше президент SpaceX Гвінн Шотвел говорила, що повторне використання першого ступеня ракети-носія Falcon 9 дозволило знизити вартість запуску на 30% – з 61,2 млн дол до 42,8 млн дол.
При цьому валовий прибуток SpaceX з кожного запуску оцінюється в 40%. Вартість першого ступеня – 75% від ціни запуску, а ціна 395 т палива для неї – всього 200-300 тис. дол.
По-третє, Falcon Heavy – це перша (після Saturn V, яка відійшла в минуле, з “місячної програми”, Ред.) діюча ракета, яка здатна доставити людей на Місяць і Марс. Таким чином, SpaceX відновлює можливості людства для здійснення таких місій.
Корисним навантаженням під час тестового запуску Falcon Heavy служитиме особистий електромобіль Ілона Маска Tesla Roadster. Запуск відбувся зі стартового майданчика 39A космічного центру Кеннеді у Флориді. Саме з цього майданчика стартували ракети Saturn V і несли астронавтів на Місяць.
Варто додати, що українська компанія «Авіалінії Антонова» допомагали SpaceX у підготовці запуску ракетоносія Falcon Heavy, надавши свій літак Ан-124-100 «Руслан» для перевезення складових ракети.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас