Чому українці погано платять за комунальні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українці погано платять за комунальні послуги

Особисті фінанси
2621
У 2017-му році українці стали краще платити за компослуги, ніж в 2016-му, підрахувала Держслужба статистики. Так, якщо на кінець грудня 2016 р. середня оплата за рахунками становила 83%, то на кінець грудня 2017 року — вже 88,1%. При цьому частина регіонів погашає борги попередніх періодів, інші, навпаки, їх накопичують, повідомляє “Сьогодні”.
Експерти кажуть, що ситуація за рік трохи покращилася тільки за рахунок виплати субсидій. Тим, кому субсидії не належать, або люди з якихось причин не оформили, продовжують збільшувати борги.
Чому українці погано платять за комунальні послуги
Як видно з інфографіки, найкраща ситуація з оплатою електроенергії, причому вона стабільна з року в рік — боргів за світло практично не буває. А от з природним газом, яким в приватних будинках, насамперед у селах, багато опалюють житло, ситуація найскладніша — рівень оплати по країні лише 80%. Тобто кожний п’ятий кубометр газу використовується “на шару”. За інші види послуг опалення, гарячу та холодну воду, вивезення сміття — громадяни розраховуються на 94-96%.
Як роз’яснив нам експерт у сфері ЖКГ Андрій Нікончук, найкраще платять за те, що найпростіше втратити, і навпаки.
“Відрізати дроти за несплату легко, а підключити потім складно і дорого. Крім того, за електроенергію у нас давно 100%-ий облік, тому і рівень оплати високий, — каже Нікончук. — А ось газ у сільській місцевості відрізати набагато складніше, тому і затримки з платежами”.
Все ж таки, незважаючи на те, що люди стали платити акуратніше, боргів стало більше. Так, наприклад, за газ вони в 2017 році зросли удвічі — до 12,45 млрд грн. Що, на думку експертів, свідчить про те, що ціна газу для населення і так непосильна, тому її підвищення тільки збільшить суму заборгованості і вимагатиме додаткових коштів з держбюджету на субсидії населенню.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас