Розроблено дисплей на квантових точках, що передає мільярд кольорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено дисплей на квантових точках, що передає мільярд кольорів

Технології&Авто
1000
Міжнародна команда інженерів розробила нову технологію створення дисплеїв на квантових точках для телевізорів HD і екранів мобільних пристроїв. Відкриття дослідників полягає в тому, що коли квантові точки — фрагменти напівпровідника з перовскітів — зібрані разом, їх світіння збільшується, як і спектр можливих кольорів. Це дозволить в десятки разів збільшити колірну роздільну здатність дисплеїв.
Це відкриття було зроблене вченими Університету Квінс у Белфасті (Великобританія) разом з колегами зі Швейцарії, США і Тайваню, які виготовили квантові точки з вмістом перовскітового матеріалу MAPbBr3. Вони виявили, що якщо розташувати матеріали в ламелярній структурі — тонкими, переміжними шарами — людське око буде реагувати на видиме світло дуже активно. На думку дослідників, це означає, що матеріал перевипромінює великий обсяг абсорбованого світла і створює дуже яскраві кольори. Такий процес вони назвали випромінюванням, викликаним агрегацією.
Завдяки цьому відкриттю кількість кольорів дисплея може багаторазово збільшитися. На практиці це означає виникнення нового типу HD-дисплеїв, до появи яких на полицях магазинів залишилося 3-4 роки, вважає Елтон Сантос, керівник дослідницької групи. Крім того, перовскітові наноструктури випромінюють світло дуже швидко і дозволяють значно знизити споживання енергії.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас