Дострокове припинення співпраці з МВФ може посилити девальваційні очікування - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дострокове припинення співпраці з МВФ може посилити девальваційні очікування - НБУ

Казна та Політика
672
Національний банк зазначає, що дострокове припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом може посилити девальваційні очікування і загрожує зростанню ймовірності проблем з обслуговуванням зовнішніх позик.
Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.
Серед основних економічних ризиків для реалізації прогнозного макрофінансового сценарію Національний банк вказує на відсутність прогресу в проведенні структурних реформ, необхідних для збереження макрофінансової стабільності та подальшої співпраці з МВФ на тлі високих обсягів погашення зовнішніх боргів у наступні роки.
У разі дострокового припинення програми з МВФ це може загрожувати погіршенням умов доступу на міжнародні фінансові ринки, що може призвести до посилення девальваційних та інфляційних очікувань, а також до зростання ймовірності проблем з обслуговуванням зовнішніх державних зобов’язань в найближчі роки.
У 2018-2020 роках уряд і НБУ мусять заплатити за зовнішніми боргами понад 16 млрд доларів.
Тому, на думку Національного банку, для збереження макрофінансової стабільності України критично важливим є продовження співпраці з МВФ в рамках не тільки поточної, а й нової програми.

Довідка Finance.ua:

  • НБУ вважає, що якщо Україна не отримає наступний транш від Міжнародного валютного фонду до липня, то програма співпраці ймовірно припиниться.
  • У поточному році НБУ очікує вже замість двох лише один транш від МВФ на суму до 2 млрд доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас