Вчені відкрили новий спосіб зупинки світла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені відкрили новий спосіб зупинки світла

Технології&Авто
2798
Світло, яке рухається у вакуумі зі швидкістю 300 000 км/с, можна уповільнити і навіть зупинити, піймавши в кристал або ультрахолодну хмару атомів. У новому дослідженні Ізраїльського технологічного інституту вчені теоретично продемонстрували новий спосіб зупинки світла в «особливих точках», в яких два стани світла з’єднуються в хвилеводи з певним типом симетрії.
На відміну від більшості інших методів зупинки світла, цей можна налаштувати на роботу з широким спектром частот і діапазонів, що є важливою перевагою для практичного застосування сповільненого світла.
За словами вчених, особливі точки можна створювати в хвилеводах безпосередньо, змінюючи параметри так, щоб два стани світла з’єдналися в один. Хоча світло зупиняється в цих особливих точках, в більшості систем більша частина його при цьому втрачається. Дослідники показали, що ця проблема може бути вирішена за допомогою хвилеводів з симетрією парності-часу, оскільки ця симетрія забезпечує рівновагу прибутку і збитку. В результаті, коли світло наближається до особливої ​​точки, його інтенсивність залишається постійною.
Для того щоб запустити рух світла назад і підняти його швидкість до звичайної, ці параметри прибутку і збитку треба повернути. Найважливішою властивістю нового методу є те, що особливі точки можна пристосувати для роботи з будь-якою частотою світла, також налаштувавши ці параметри.
Вчені вважають, що цей метод може застосовуватися для інших типів хвиль, крім світла, наприклад, звукових. Вони мають намір досліджувати ці можливості в майбутньому, повідомляє Phys.org.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас