Корейські вчені розробили ШІ для генного редагування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корейські вчені розробили ШІ для генного редагування

Світ
308
Фахівці Національного університету Сеула і Університету Енсе оголосили про розробку штучного інтелекту, здатного підбирати найбільш ефективні генетичні ножиці для різних ділянок ДНК.
Генетичні ножиці — штучні ферменти, що розрізають певні ділянки ДНК на частини для видалення небажаних мутацій. Кожен з цих ферментів розділений на бластомери для розсічення ДНК і РНК, що виконує роль носія цього ферменту.
Однією з найбільш важливих частин ефективного редагування генів є прикріплення обраного ферменту до заданої ділянки ДНК. Сьогодні багато вчених по всьому світу займаються пошуком найкращих РНК для різних послідовностей ДНК. Існують також кілька комп’ютерних програм для передбачення наслідків застосування генетичних ножиць, але їх прогнози не відрізняються точністю через брак даних.
Команда дослідників з двох вузів Південної Кореї використовувала для вирішення проблеми метод глибокого навчання. Їхня технологія заснована на зібраних раніше корейськими фахівцями даних про застосування технології CRISPR-Cpf1. Дані були засновані на вимірюванні активності генетичних ножиць при використанні 15 000 різних варіантів РНК. Професор Юн Сунро об’єднав цю інформацію з методами глибокого навчання, щоб виявити найбільш успішні варіанти, що працюють у різноманітних умовах.
Запропонована ним і його колегами програма дозволяє отримувати результат з коефіцієнтом кореляції 0,87, тоді як зазвичай прогнозуючі моделі не піднімаються вище 0,5 — 0,6, повідомляє Business Korea. Докладні дані опубліковані в статті журналу Nature Biotechnology.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас