Україна припинила постачання води до "ЛНР" через накопичені з 2015 року величезні борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна припинила постачання води до "ЛНР" через накопичені з 2015 року величезні борги

Казна та Політика
4171
Сьогодні, 30 січня об 11:08, Луганське енергетичне об’єднання (ЛЕО) провело знеструмлення Петровської насосної станції (Петровський водозабір) Попаснянського водоканалу, який забезпечує водою мешканців неконтрольованої території Луганської області, зокрема, частину півмільйонного міста Луганськ і деякі навколишні населені пункти.
Як повідомляє ЛЕО на своїй сторінці в Facebook, причиною знеструмлення є борг водоканалу, що станом на 30 січня становить близько 173 млн грн.
«При цьому борг сформувався саме за рахунок боргів «ЛНР», бо 90 % води, що видобувається водоканалом, поставляється на неконтрольовану територію», – уточнили в МЗС.
Як наголошується в повідомленні, борги Попаснянського водоканалу постійно зростають.
«Так, у грудні 2017 року водоканал спожив електроенергії на 8 млн 810 тис. грн, а оплатив – тільки 4 млн грн. В цілому в 2017 році оплата водоканалом електроенергії склала 52,5 млн грн. А було нараховано більше 95 млн грн. Тобто оплата склала всього трохи більше 50% від нарахування. Не краще і в цьому році – при споживанні електроенергії в січні приблизно на 9 млн грн, водоканал заплатив лише близько 4 млн грн», – розповіли в ЛЕО.
Луганське енергетичне об’єднання стверджує, що борг Попаснянського водоканалу накопичився з часу створення цього підприємства – з липня 2015 року “і зменшити заборгованість водникам не допомагають ні готівка від терористів, ні допомога від Луганської облдержадміністрації в розмірі близько 100 млн грн, ні допомога від Міжнародного комітету Червоного хреста, який в 2016 році сплатив за споживання водоканалом електроенергії в жовтні-листопаді – близько 16 млн грн”.
Луганське енергетичне об’єднання заявляє, що багато разів зверталося в Попаснянський водоканал з вимогою оплачувати поставки, тому що не може спонсорувати це підприємство і його постачання води до «ЛНР».
«Луганське енергетичне об’єднання наполягає на тому, що електропостачання потрібно оплачувати у повному обсязі. Саме через такі борги наше стратегічно важливе підприємство вже цілий рік перебуває в глибокій господарській кризі, що вже призвело до енергетичної кризи у всій Луганській області. І може взимку призвести до техногенної катастрофи обласного масштабу, що буде гіршою, ніж в Алчевську у 2006 році», – додали в МЗС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас