Банкіри збираються наростити кредитний портфель юридичних осіб мінімум на 3% в 2018 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри збираються наростити кредитний портфель юридичних осіб мінімум на 3% в 2018 р.

Кредит&Депозит
208
Банки України в 2018 році можуть наростити кредитний портфель юридичних осіб мінімум на 3%, вважають опитані банкіри.
“Вважаю, що є всі шанси на зростання кредитного портфеля юросіб в 2018 році на 3-5%. Банки вже в третьому кварталі 2017 року почали активно пропонувати кредити найнадійнішим клієнтам”, – сказав виконавчий директор напрямку корпоративного бізнесу та малого і середнього бізнесу Кредобанку Євген Заіграєв.
Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов також прогнозує зростання кредитного портфеля юридичних осіб.
“Якогось масового кредитування ми як і раніше не побачимо, проте кредитний портфель однозначно зросте. Банки продовжать кредитування економіки, скоріш за все в тих же темпах, що і в минулому році. Приріст буде залежати від облікової ставки НБУ, рівня девальвації гривні, політичної ситуації в країні. Недавнє значне підвищення облікової ставки, на жаль, кредитуванню не сприяє, хоча ми розуміємо, навіщо це було зроблено”, – сказав банкір.
При цьому він зазначив, що в цілому збільшення обсягів фінансування залежить від успіху структурних реформ в економіці. “У банків є значний ризик-апетит на проекти, спрямовані на створення нових продуктів із більшою доданою вартістю, нових промислових підприємств, орієнтованих на експорт продукції і з появою таких проектів банки будуть активніше їх фінансувати”, – додав С. Наумов.
Як повідомив директор з корпоративного бізнесу банку “Кредит Дніпро” Віталій Палюра, основним стримуючим фактором для зростання кредитування компаній є неврегульованість питання захисту прав кредиторів.
“Банк “Кредит Дніпро” у 2018 році планує наростити кредитний портфель юридичних осіб не менше ніж на 30%. Якщо говорити про ринок в цілому, банки накопичили достатньо великий обсяг ліквідності, який зараз знаходиться або в державних облігаціях або короткострокових депозитних сертифікатах НБУ. Безумовно, банки зацікавлені в спрямуванні цієї ліквідності в кредитування, головним стримуючим чинником є неврегульованість питання захисту прав кредиторів… Актуальним також є створення правових умов для розвитку повноцінного ринку вторинних фінансових активів, який дав би можливість боржникам вигідно реструктуризувати борги, активізувати кредитування і залучити інвестиції в економіку”, – сказав він.
Разом з тим, за оцінкою голови правління РВС Банку Владислава Кравця, в цілому обсяг кредитного портфеля юридичних осіб банків в 2018 році збережеться, проте зміниться його структура.
“Кредитний портфель юридичних осіб банків не зросте в поточному році, тому що частина старого проблемного кредитного портфеля буде резервуватися і зменшуватися і на цю ж частину буде збільшуватися частка кредитів підприємствам малого і середнього бізнесу”, – сказав він.
Експерти вважають, що ставки за кредитами залишаться високими.
“Підготовка до виборчої кампанії з виборів президента може вплинути і на кредитний ринок в тому випадку, якщо передвиборчі обіцянки почнуть реалізовуватися у вигляді прихованої емісії або додаткового фондування тих чи інших завідомо збиткових проектів через державні банки, або соціальних виплат, що виходять за рамки бюджету. В такому випадку ставки за кредитами юридичним особам можуть зрости на 3 п. п.”, – сказав В. Кравець.
В. Палюра вважає, що в кращому випадку ставки за кредитами збережуться на нинішньому рівні.
“На поточний момент ситуація не дозволяє говорити про якесь зниження ставок за кредитами. За останні два місяці облікова ставка НБУ зросла з 12,5% до 16%, підвищилися і ставки залучення пасивів у багатьох банків. Отже, в кращому випадку, кредитні ставки залишаться на тому ж рівні. Якщо зростання інфляції збережеться, слід очікувати подальшого підвищення облікової ставки НБУ та підвищення кредитних ставок”, – сказав він.
Є. Заіграєв також прогнозує збереження розміру кредитних ставок.
“Наш прогноз, що процентні ставки за кредитами залишаться в цілому стабільними протягом року. Корпоративні клієнти зможуть отримувати кредити в гривні під 15-17%, МСБ – під 16-20%. Субсидовані програми будуть пропонуватися банками в партнерстві з виробниками техніки/транспорту і т. п. під 0-12% річних у гривні. Деякі банки можуть тимчасово пропонувати пільгові програми кредитування МСБ зі ставками на рівні 13-15%”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас