Іран став видобувати газу більше, ніж Катар на найбільшому у світі газовому родовищі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран став видобувати газу більше, ніж Катар на найбільшому у світі газовому родовищі

Енергетика
550
Іран почав видобувати більше газу, ніж Катар на спільному гігантському газовому родовищі Північне/Південний Парс у Перській затоці, повідомляє арабська служба телеканалу Sky News з посиланням на іранські джерела.
Телеканал повідомляє, зокрема, що в січні рівень видобутку палива на родовищі з боку Ірану, як очікується, становитиме 553 млн куб. м на добу. Це означає, що частка Катару в загальному обсязі видобутого на родовищі газу стане менше половини, хоча його квота становить 2/3.
Спостерігачі, відзначає Sky News, гадають: “Чи не є перерозподіл часток результатом угоди між Іраном і Катаром?”
Раніше різні міжнародні спеціалізовані інститути припускали, що Іран перевершить Катар з видобутку газу на родовищі Південний Парс в 2020 році, однак це сталося двома роками раніше.
Родовище Північне/Південний Парс – найбільше у світі надгігантське нафтогазове родовище в центральній частині Перської затоки із запасами в 14,2 трлн куб. м. Родовище Північне – це південна його частина, яка розташована в територіальних водах Катару. Південний Парс – це північна (іранська) частина.
Після відкриття родовища в 1971 році Катар заявляв, що його межі збігаються з межами катарських територіальних вод, проте пізніше Іран оголосив, що 1/3 запасів родовища знаходиться на його території, що було прийняте міжнародною спільнотою.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас