Європа вимагає відокремити розподіл електроенергії в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа вимагає відокремити розподіл електроенергії в Україні

Енергетика
1249
Секретаріат Енергетичного співтовариства ініціював розгляд спору стосовно України через відсутність рішень щодо відокремлення операторів дистрибуції електроенергії.
Про це йдеться на офіційному сайті Співтовариства.
Секретаріат вважає, що Україна не дотримується своїх зобов’язань за Договором Енергетичного Співтовариства щодо відокремлення (анбандлінгу) операторів електропостачання.
“Оператори розподілу електроенергії все ще мають повністю інтегровані правові та функціональні структури управління для розподілу та постачання електроенергії”, – йдеться у повідомленні.
Розподіл операторів енергосистем є одним з центральних елементів лібералізації ринку електроенергії та є обов’язковим для членів Енергетичного співтовариства з 2015 року.
“Тільки тоді, коли оператори відокремлені від інших сегментів ланцюжка енергопостачання, вони можуть діяти самостійно, а споживачі отримують вигоду від більшого вибору постачальників, які в свою чергу пропонують кращі послуги за справедливою ціною”, – йдеться у заяві.
Нагадаємо, віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон був призначений головою Координаційного центру щодо забезпечення введення нового ринку електричної енергії, співголовою – перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.
Заступниками голови Координаційного центру визначено главу НКРЕКП Дмитра Вовка і міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика.
На виконання зобов’язань України по Третьому енергетичному пакету ЄС в квітні 2017 року парламентаріями прийнятий закон “Про ринок електричної енергії”.
Закон “Про ринок електроенергії” передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок “на добу вперед”, внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. При реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.
Документ запроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас