Американські біологи виявили «цеглинки життя» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські біологи виявили «цеглинки життя»

Технології&Авто
1349
Фахівці Ратгерського університету (США) відкрили «цеглинки життя» – чотири базові хімічні структури, з яких можна створювати міріади білків усередині кожного організму. Вони дають енергію, необхідну людині та іншим живим істотам для існування.
«У нас немає записів про те, як виглядали білки 4 мільярди років тому, тож ми мали почати з того, що у нас є зараз, і рухатися в зворотному напрямку, намагаючись уявити собі, як могли виглядати ці білки», – каже Вікас Нанда, керівник проекту. – Це дослідження – перше, в якому ми змогли розглянути тисячі амінокислот і розбити їх на окремі шматки. Ці шматки могли мати первісне походження”. Всю роботу дослідники провели на комп’ютерах, вивчаючи тривимірні моделі атомних структур 9500 білків в базі даних Ратгерсу.
Ідентифікація чотирьох фундаментальних будівельних блоків всіх білків – це тільки початок. На думку Нанди, подальші дослідження дозволять виявити ще 5 чи 10 цеглинок, які також могли входити в набір «біологічного Lego». «Тепер нам належить зрозуміти, як з’єднати ці елементи, щоб отримати цікаві і функціональні молекули, – говорить він. – Це наступне серйозне завдання».
Завдяки цьому дослідженню вчені зможуть конструювати з цих органічних блоків білки і ферменти для біомедичних цілей і більш надійні і ефективні промислові каталізатори, які, як роботи, зможуть безупинно проводити хімічні реакції і переносити енергію для виконання поставлених завдань.
Розуміння того, як пов’язані між собою ці елементи всередині існуючих білків, допоможе біоінженерії зрозуміти, як створювати нові каталізатори, які зможуть розщеплювати воду, відновлювати азот або виконувати інші, дуже важливі для суспільства завдання, пише EurekAlert.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас