"Нафтогаз" з "дочкою" вимагають від Кабміну 110 мільярдів компенсацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" з "дочкою" вимагають від Кабміну 110 мільярдів компенсацій

Фондовий ринок
668
НАК “Нафтогаз України” і ВАТ “Укргазвидобування” звернулися до уряду з вимогою компенсувати втрати в розмірі 110 млрд гривень за постачання газу в рамках виконання спеціальних зобов’язань.
Про це повідомляє прес-служба “Нафтогазу”.
Так, УГВ і “Нафтогаз” вимагають в уряду компенсувати витрати, пов’язані з виконанням спеціальних зобов’язань, які були покладені на компанії Кабінетом міністрів, згідно з положеннями закону “Про ринок природного газу” та рішеннями українських судів.
“Поточна схема покладання спецзобов’язань шкодить і державі, і споживачам, і розвитку ринку. Існування цієї схеми протягом останніх 2 років коштувало значну суму грошей, яку ми оцінюємо в понад 110 млрд гривень”, – говорить голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв.
Зазначається, що з 1 жовтня 2015 року, коли уряд поклав на Нафтогаз спеціальні зобов’язання, і до кінця 2017 року компанія поставила контрагентам, на яких поширюється дія спеціальних зобов’язань, 40,7 млрд кубів газу.
“Закон визначає, що компанія, яка виконує спеціальні зобов’язання, має право на отримання компенсації своїх економічно обґрунтованих витрат, зменшених на доходи, отримані в процесі виконання спеціальних зобов’язань, та з урахуванням допустимого рівня прибутку”, – йдеться в повідомленні.
Згідно з повідомленням, найбільше виконання спеціальних зобов’язань вплинуло на “Укргазвидобування”, дочірнє підприємство Нафтогазу.
За розрахунками “Нафтогазу”, через невідповідність встановленої урядом ціни економічно обґрунтованих витрат компанії і з урахуванням прибутку на рівні 5%, компанія недоотримала за цей період 12,1 млрд гривень.
Крім того, відзначають в прес-службі, поставляючи значні обсяги газу визначеним урядом компаніям всупереч внутрішнім процедурам відбору контрагентів, Нафтогаз отримав майже 20% коштів за поставлений їм газ.
“Без завершення реформи ринку газу амбітні плани щодо збільшення видобутку, відмови від імпорту газу, зниження цін на газ для населення, реалізації масштабних заходів з енергоефективності – все це буде приречене залишитися на папері”, – упевнений голова НАК.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас