У гонитві за цінами: на що українцям вистачить зарплатної прибавки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У гонитві за цінами: на що українцям вистачить зарплатної прибавки

Особисті фінанси
2188
16%-ве підвищення мінімальної зарплати з 1 січня не сильно поліпшить купівельну спроможність українців. Оскільки реальні ціни в магазинах ростуть набагато швидше від офіційного індексу: Держстат стверджує, що інфляція за підсумками 2017 р. склала лише 13,7%.
Експерти ж говорять про підвищення цін на 20-25%, а по деяких категоріях товарів навіть наполовину. І не вірять в нові прогнози чиновників, які закладають інфляцію на рівні 11,2% річних на 2018 рік
За словами старшого економіста CASE Ukraine Володимира Дубровського, все більший вплив на рівень цін в країні робить зростання курсу долара. А його владі вкрай складно утримувати без виділення нових кредитних траншів Міжнародним валютним фондом.
Щоб українці змогли спокійно переносити зростання цін, роботодавці мали б підвищувати їм зарплати на 40-50%. Однак, згідно з опитуванням кадрового порталу HeadHunter, лише 24% роботодавців взагалі готові до підняття окладів, навіть до невеликого. Для більшості ж бізнесменів це просто нереально. Тому наші люди все частіше вирушають на заробітки за кордон, щоб там заробити своїм рідним на життя в Україні.
А влада просто ходить по колу.
«Щоб зупинити відтік робочої сили, уряд з кожним роком піднімає рівень мінімальних зарплат. Але такі заходи збільшують зростання інфляції», – зауважив Дубровський.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас