НБУ замислився про створення е-гривні на блокчейні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ замислився про створення е-гривні на блокчейні

Фінтех і Картки
2743
Національний банк України продовжує розпочатий в кінці 2016 року дослідницький проект для можливого впровадження е-гривні. Про це повідомила прес-служба НБУ – йдеться в матеріалі Сегодня.
Регулятор уточнює, що е-гривня – це електронна форма національної валюти, створена на основі технології блокчейн.
“Йдеться про можливе введення електронної гривні, а не власної криптовалюти”, – відзначили в НБУ.
Е-гривня, як очікують в Нацбанку, може дозволити мінімізувати витрати на переказ грошей від одного учасника платіжного ринку України іншому. Також проводити такі транзакції буде можливо практично миттєво.
Водночас українські регулятори, включаючи НБУ, розробляють систему контролю над ринком криптовалют. Як заявив вчора, 11 січня, голова Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, відсторонення держави від цього питання і правовий вакуум на ринку криптовалют через відсутність нормативної бази “створює загрози для економіки і безпеки держави”.
Раніше НБУ відмовився визнавати Bitcoin валютою. Криптовалюта, на думку Нацбанку, також не є платіжним засобом. “Світові регулятори не стурбовані загрозою криптовалют через їх маленький обсяг. Вони стурбовані лише тим, що люди можуть втратити гроші, і шахрайством”, – заявив заступник голови Нацбанку Олег Чурій. Таку ж позицію зайняв і голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв. Однак в НБУ вважають, що і зараз статус Bitcoin залишається суперечливим питанням.
Крім того, в Україні вперше в СНД був розроблений законопроект про легалізацію обігу криптовалют. Державне управління в сфері криптовалют пропонується покласти на Національний банк України.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас