Індія на 2 роки заборонила PwC проводити аудиторські перевірки публічних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія на 2 роки заборонила PwC проводити аудиторські перевірки публічних компаній

Фондовий ринок
381
Індійська Рада з цінних паперів і бірж (SEBI) на два роки заборонила PwC проводити на території країни аудиторські перевірки компаній, зареєстрованих на біржах.
У доповіді на 108 сторінках SEBI визнала PwC винною у справі Satyam – одному з найбільших фінансових скандалів в Індії в останні роки. На думку регулятора, консалтингова компанія знехтувала своїми обов’язками, не помітивши “кричущих аномалій” у фінансовій звітності Satyam.
Рішення не торкнеться аудиту звітності за 2017-2018 фінрік, який для більшості компаній Індії завершиться 31 березня.
Як зазначає індійська LiveMint, вердикт SEBI є одним з найсуворіших у світі стосовно компаній “великої четвірки”.
Крім заборони на аудиторські послуги, PwC і два її партнери, які безпосередньо працювали з Satyam, повинні будуть повернути доходи, отримані від такої співпраці, в розмірі 130 млн індійських рупій (близько $2 млн), а також відсотки на цю суму – 12% річних з січня 2009 року (близько 140 млн рупій).
Санкції наздогнали PwC через дев’ять років після того, як спливло шахрайство Satyam, пише Times of India. Компанія двічі намагалася врегулювати суперечку через погоджувальні процедури.
“Ми розчаровані результатами розслідувань SEBI і її рішенням. Ми впевнені, що доб’ємося припинення наказу, перш ніж він набере чинності”, – йдеться в повідомленні PwC.
За даними SEBI, ІТ-компанія Satyam завищувала виручку протягом п’яти років, починаючи з 2003 року, в тому числі шляхом відображення у звітності понад 7,5 тис. фальшивих рахунків. Шахрайство зійшло Satyam з рук багато в чому через те, що “PwC не провела незалежну перевірку достовірності щомісячних довідок про стан банківських рахунків”, стверджує регулятор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас