Частка України у світовій економіці за роки незалежності скоротилася втричі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка України у світовій економіці за роки незалежності скоротилася втричі

Світ
2559
Частка України у світовій економіці з 1992 по 2016 рік зменшилася в три рази – до менш ніж 0,3% з 1% світового ВВП.
Про це повідомив заступник голови Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні Павло Кухта на своїй сторінці в Facebook.
“У 1992 році частка ВВП України в загальносвітовому ВВП становила приблизно 1%, тобто один відсоток світової економіки припадав на нашу країну. За чверть століття цей показник впав більш ніж в три рази – станом на 2016 рік він становив менше ніж 0,3%. Таким чином, вага і вплив нашої країни в світі за ці 25 років скоротилися більш ніж втричі”, – зазначив Кухта.
За його словами, найбільше падіння української економіки було зафіксовано на початку 90-х років, а відсутність структурних реформ в подальшому не дозволила забезпечити належні темпи зростання.
“Нашу економіку підхопила хвиля швидкого зростання цін на сировинні товари, а з 2004-2005 років – приплив наддешевого фінансового капіталу з Заходу. Економічний бум навіть дещо підняв позиції нашої країни – частка її в світовому ВВП з 2000 по 2008 рік зросла з 0,4% до 0,5%, – але, на жаль, вбив будь-які стимули проводити реформи для і так безвідповідальних українських політиків. Не допомогла навіть Помаранчева революція 2004 року. В результаті, коли фінансовий бум в світі закінчився в 2008 році, а сировинний – в 2011 році, економічне зростання в нашій країні майже припинилося, а її сировинна модель економіки стала нежиттєздатною”, – підкреслив експерт.
Також Кухта зазначив, що, згідно з прогнозами, і в 2018 році українська економіка буде зростати повільніше, ніж світова, що сприятиме погіршенню становища, незважаючи на прогрес у реформах.
“Незважаючи на весь прогрес в реформах останніх років, ми все ще зростаємо повільніше, ніж світ в цілому, і продовжуємо втрачати свої позиції. Якщо хочемо це змінити, потрібно зробити значно більше”, – повідомив експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас