Гравітаційні хвилі дозволили визначити вік Всесвіту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гравітаційні хвилі дозволили визначити вік Всесвіту

Світ
1462
Вчені з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики (США) змогли виміряти вік Всесвіту за допомогою поодинокої гравітаційно-хвильової події, зафіксованої в результаті злиття двох нейтронних зірок.
Аналіз гравітаційних хвиль, що виникли в результаті цієї події, дозволяє зробити висновок про властиву їм силу. Видима сила виявилася меншою, що пояснюється віддаленістю джерела на відстані приблизно 140 мільйонів світлових років. Галактика NGC4993, в якій відбулося злиття двох нейтронних зірок, рухається геть від нас через розширення Всесвіту, яку можна виміряти за її спектральними лініями. Знаючи те, наскільки вона віддалена і як швидко рухається, вчені змогли розрахувати час початку розширення – тобто вік Всесвіту. Вона виникла між 11,9 і 15,7 млрд років тому.
Ці дані відповідають розрахункам, зробленим в результаті багатьох років спостереження і заснованим на різних статистичних методах. Той факт, що стало можливо за окремою гравітаційно-хвильовою подією визначити вік Всесвіту, є вражаючим, хоча його не можна повторити при кожному вимірі гравітаційної хвилі. В даному випадку допомогло те, що джерело виявилося і не дуже віддаленим, і не дуже слабким.
Є ще один цікавий момент: незважаючи на точність двох статистичних вимірювань, вони розходяться один з одним приблизно на 10%. Це може бути просто помилкою спостереження, але деякі астрономи підозрюють, що тут може критися реальна різниця, що відображає відсутність в нашій картині певного елемента, що описує процес розширення Всесвіту. І гравітаційно-хвильовий метод може допомогти вирішити цю загадку, повідомляє Phys.org.
Восени минулого року фізики змогли за допомогою аналізу гравітаційних хвиль підтвердити те, що передбачав Альберт Ейнштейн в загальній теорії відносності – гранична швидкість гравітації дорівнює швидкості світла. До появи гравітаційних хвиль у вчених не було способу прямого виміру швидкості гравітації.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас