З живих клітин створили тривимірні об'єкти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З живих клітин створили тривимірні об'єкти

Технології&Авто
1607
Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско з’ясували, як створювати з живої тканини предмети довільної форми. Для цього вони маніпулювали зародковими клітинами мишей і людей, імітуючи механізми природного ембріонального розвитку. Про розробку пишуть Engadget і Futurism.
За словами авторів дослідження, вони замінили складні принципи, що керують онтогенезом, на прості інженерні правила. Для цього використовувався точний метод 3D-моделювання, відомий як ДНК-керована збірка клітин. Розмістивши активні зародкові клітини на зразку тканини, його вдалося змусити складатися потрібним чином. У природних умовах саме ці клітини формують зовнішній вигляд ембріона. Результатом експерименту стали різні предмети – від чаш до кубиків і спіралей. В експериментах використовувалися клітини мишей і людей.
Вчені вважають, що їхня робота відкриває абсолютно нову галузь тканинної інженерії. Можливості, що надаються самою природою, будуть використані для створення складних штучних тканин. У методу безліч перспектив: за його допомогою можна буде виробляти різні предмети і інструменти, аж до м’яких роботів.
Однак подібні застосування залишаються справою майбутнього. Поки ж нова методика дозволить краще вивчити розвиток живих організмів та вплив механічних змін на зародкові клітини.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас